Gotländska hotellpionjären firas stort – i Storvik

Wilhelmina Skogh föddes och växte upp på Gotland, och hon blev så småningom den första kvinnliga hotelldirektören på Grand Hôtel i Stockholm. Innan dess drev hon dock flera hotell i städer och orter runt om i landet, och under lördagen firas hon stort i en av dem. "Så otroligt stolta över att ha haft henne här", säger Marit Snaar på Wilhelmina-sällskapet i Storvik.

”Vi är så otroligt stolta över att ha haft henne här”, säger Marit Snaar om Wilhelmina Skogh. På bilden står Marit utanför stationshuset i Storvik.

”Vi är så otroligt stolta över att ha haft henne här”, säger Marit Snaar om Wilhelmina Skogh. På bilden står Marit utanför stationshuset i Storvik.

Foto: Kent Eriksson

Storvik2023-05-27 08:00

Det är nog en och annan som känner till historien om hotelldrottningen Wilhelmina Skogh, men för säkerhets skull tar vi en kortversion här:

Hon föddes i Rute 1850, då med efternamnet Wahlgren, men flyttade till Fårö som 6-åring sedan hennes far omkommit i en drunkningsolycka. Som tolvåring reste hon sedan ensam med ångbåt till Stockholm. Efter att hon arbetat på restaurang och samtidigt studerat språk och bokföring flyttade hon till Gävle, där hon vid 26 års ålder fick en anställning vid Statens Järnvägar med uppdraget att inrätta och driva en restaurang i järnvägsstationen i Storvik utanför Sandviken. 

Då den verksamheten gick så bra kunde hon år 1876 få banklån för att i egen regi bygga ett hotell i anslutning till stationshuset i Storvik. Detta stod klart 1878, och sedan rullade det på i snabb takt för Wilhelmina Skogh som köpte järnvägshotellen i Bollnäs och Lingbo samt ansvarade för turisthotellet i Rättvik. Om vi snabbspolar fram några år blev hon 1902 som första kvinna vd på Grand Hôtel i Stockholm, detta flera decennier innan kvinnor fick allmän rösträtt.

undefined
Wilhelmina Skogh fotograferad 1903, vilket är året efter hon som första kvinna blev vd för Grand Hôtel i Stockholm.

På Gotland har Wilhelmina Skogh bland annat fått en gata uppkallad efter sig, men i Storvik, en ort med runt 2 200 invånare och alltså platsen där hon öppnade sitt första hotell, finns ett museum till hennes ära och det finns sedan flera år tillbaka även ett Wilhelminasällskap.

– Det var jag som var lite pådrivande när vi startade sällskapet. Jag hade läst om Wilhelmina Skogh i en tidning redan på 1980-talet, och när vi bildade en historiegrupp här i Storvik så kändes det naturligt att ta upp hennes historia, berättar Marit Snaar.

undefined
”Vi är så otroligt stolta över att ha haft henne här”, säger Marit Snaar om Wilhelmina Skogh. På bilden står Marit utanför stationshuset i Storvik.

Därefter har man firat Wilhelminadagen varje år i anslutning till att Wilhelmina har namnsdag, och i år blir firandet större än någonsin när sällskapet dessutom fyller 25 år. Under lördagen blir det bland annat parad genom Storvik, det blir musik, det blir föreläsningar och inte minst kommer Wilhelminabakelsen att säljas hela dagen.

– Det är en bakelse som vi tog fram redan 1998, och den serveras endast en dag om året. Det är en smördegsform som fylls med vaniljkräm och hallonsylt och som toppas med jordgubbar. I år har vi beställt dubbelt så många som vi brukar då vi anar att det kommer mycket folk.

Varför tycker du det är viktigt att hylla Wilhelmina Skogh i Storvik?

– Wilhelmina var storartad som kvinna och som pionjär, och jag tycker att det är viktigt att lyfta fram vad hon gjorde för Storvik. Vi är så otroligt stolta över att ha haft henne här, och det finns inte superlativ nog för att beskriva henne.

undefined
Wilhelminabakelsen består av ett smördegsskal fyllt med hallonsylt och vaniljkräm, och den toppas med jordgubbar. Denna skapelse säljs i samband med Wilhelminadagen i Storvik.

Marit Snaar säger att innan Wilhelmina Skogh kom till Storvik så bestod orten i princip endast av ett stationshus och ytterligare ett fåtal byggnader. 

– Hon utvecklade allt så otroligt, och Storvik hade aldrig varit vad det är i dag utan henne. Hon hade en hjärna som var fantastisk, och förutom att hon var en pionjär inom hotellbranschen så var hon först i Sverige med att importera matolja av högsta klass, bordssalt och vinäger, säger Marit Snaar, och fortsätter:

– Allt med Wilhelmina Skogh är framgång, och allt hon gjorde gynnade Storvik. 

undefined
Stationshuset i Storvik inhyser i dag ett kafé med namnet Wilhelminas café, och det var också här som Wilhelmina Skogh började sin karriär inom hotellbranschen.

Wilhelmina Skogh vad vd på Grand Hôtel i Stockholm mellan 1902 och 1910, och hon avled den 18 juni 1926. 

Storvik

Storvik är en tätort i Sandvikens kommun i Gästrikland med strax över 2 200 invånare. Orten var, och är fortfarande, en viktig järnvägsknut för godstågen, och här möts Norra stambanan, Bergslagsbanan och godsstråket genom Bergslagen.

Storvik ligger 34,2 mil från Visby fågelvägen, och kör man färja och bil så är avståndet 41 mil. 

På Wikipedias sida om Storvik står Wilhelmina Skogh listad som en av de kända personer som kommer från orten, men faktum är ju att hon är född och uppväxt på Fårö. 

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!