Regionen har fått kritik från busschaufförer, ungdomar och deras föräldrar för att det blivit mycket dyrare för elever att åka buss i Visby sedan terminskortet slopades.
LÄS MER: Busschaufförerna rasar mot slopat kort
Politikerna i tekniska nämnden slog ifrån sig kritiken, men nu backar ordförande Tommy Gardell (S) efter att ha tagit reda på mer om busstaxorna.
LÄS MER: Gardell: "Det låter hemskt överdrivet"
– Jag står fast vid att reskassan är ett jättebra system, det borde vi kunna använda mer. Men jag sa att det var ett alternativ för eleverna som inte skulle bli dyrare, och det är den information jag fått från förvaltningen, säger Tommy Gardell.
Han understryker att nämnden inte hade tagit bort terminskortet om man vetat att det skulle bli så mycket dyrare för ungdomarna.
– Det visar sig att det blir rejält mycket dyrare med reskassan, säger han.
Terminskortet kostade 1 000 kronor för sex månader. Om man istället åker med reskassa och räknar bort en månad för lov och liknande så blir det en kostnad på cirka 3 000 kronor om man åker tur och retur och fem dagar i veckan i fem månader. Enkel resa ungdom med reskassa kostar 16,10 kronor.
– Den konsekvensbeskrivningen har vi inte fått. Jag blev totalt överraskad.
Det finns dock ett inte fullt så dyrt alternativ, nämligen Visbykortet som kostar 300 kronor i månaden, vilket blir 1 800 kronor för sex månader eller 1 500 kronor för fem månader. Det är ändå för stor höjning, anser Tommy Gardell.
– Den skillnaden är mycket högre än vi någonsin kunnat tänka oss. Vi har sagt hela tiden att när vi gör förändringar och det är något som avviker eller är orimligt så måste vi få information. Det har vi inte fått i det här fallet, det kan jag bara beklaga. Som politiker sitter vi inte och analyserar varenda del i en taxa. Den här höjningen är orimlig. Jag förstår att vi får kritik. Det känns inte alls bra det här.
Tommy Gardell berättar att han redan pratat med tekniska direktören Patric Ramberg om att de måste titta närmare på detta och se hur man ska gå vidare.
– Jag kommer att djupdyka i de här taxorna nu för att se att det inte är någon annan grupp som drabbas.
Han drar paralleller till taxehöjningen för sjukresor vid utomlänsvård som höjdes hösten 2016 där kostnaderna fördubblades för patienterna, vilket tekniska nämnden inte varit beredd på. Även den gången fick nämnden backa och revidera taxorna.
LÄS MER: Dyr färdtjänst slopas – "Fel beslut"
– Det här kanske innebär att vi måste begära konsekvensanalyser av alla höjningar och om det drabbar någon grupp, säger Tommy Gardell.