På onsdagen rapporterade Helagotland.se om en 80-årig gotländsk kvinna som blev av med 300 000 kronor efter att hon lurats av telefonbedragare. Hennes bank, Länsförsäkringar Bank, kommer inte att betala ut någon ersättning för pengarna, då man menar att hon varit vårdslös med sina inloggningsuppgifter, och ärendet är nu anmält av kvinnan och hennes anhöriga till Allmänna reklamationsnämnden, ARN.
LÄS MER: 80-åring lurades på 300 000 kronor – får ingen ersättning
Mikael Swenson, bankchef på Länsförsäkringar Gotland, säger att han varken kan eller vill kommentera enskilda ärenden, men berättar att det blir allt vanligare med bedrägeriförsök.
– Tyvärr är det en del som lyckas, vilket är otroligt trist. Ofta är det äldre personer som drabbas. Man kanske är lite naiv, man vill väl och tror gott om människor, säger han.
Mikael Swenson säger att man från bankens sida har transaktionsövervakning av alla sina kunder, men att det oftast redan är försent när bedrägerierna upptäcks.
– Därefter gör vi en utredning här på banken, och lämnar sedan ett besked till kunden om bankens ståndpunkt. Om kunden inte är nöjd ska denne gå vidare till ARN, och vi tycker att det är jättebra att det finns ytterligare en instans som tittar på det här helt opartiskt.
Och om ARN tycker att ni har gjort fel så får kunden ersättning?
– Ja, så är det.
Enligt bankchefen går de flesta telefonbedrägerierna till på liknande sätt som för den 80-åriga gotländska kvinnan: någon ringer upp, säger att det pågår någon form av märklig aktivitet på bankkontot och förmår den drabbade att logga in på sitt bank-id eller lämna ifrån sig en kod.
– Har man varit behjälplig på det här sättet minskar ju möjligheterna att få ersättning för de pengar som går förlorade, men givetvis gör vi individuella bedömningar av alla fall.
Den 80-åriga kvinnans son berättade på onsdagen för Helagotland.se att han rent generellt är kritisk till bankernas säkerhet när det gäller bedrägerier. Mikael Swenson menar dock att säkerheten är hög.
– Dels har vi ju den här transaktionsövervakningen som ser om något avviker eller inte stämmer. Sedan ses bank-id som väldigt säkert av branschen i dag. Tyvärr är det en del som lyckas lura folk ändå, men 99,9 procent av alla transaktioner fungerar som de ska.
Mikael Swenson delar avslutningsvis med sig av några tips för att undvika att bli lurad av bedragare.
– Var kritisk när folk ringer och uppger sig vara från en butik, myndighet, bank eller liknande. Är du tveksam, så be att få ringa upp, och logga absolut inte in på din bank direkt efter samtalet. Det kan också vara bra att tänka på att ingen bank ringer och ber sin kund logga in på sin banksida. Gör någon det ska man ana oråd.