Tingstäde fästning var försvarets hjärta

Tingstäde fästning var Gotlands försvars hjärta under första världskriget. Än i dag är Skans 1 inredd som förr. ”Det är en del av kulturarvet”, säger Kjell Pettersson i Tingstäde hembygdsförening.

Tingstäde fästning upptar en yta om 100 x 100 meter och är täckt av en meter betong. Under första världkriget låg 300 soldater i beredskap i det som i dag är statligt byggnadsminne.

Tingstäde fästning upptar en yta om 100 x 100 meter och är täckt av en meter betong. Under första världkriget låg 300 soldater i beredskap i det som i dag är statligt byggnadsminne.

Foto: Malin Stenström

Tingstäde2022-04-11 12:15

Krig råder i Europa, förra veckan fick vi i bladet en liten inblick i en nutida krisledningscentral.

Den här gången besöker vi en betydligt äldre och mer daterad plats, som en gång användes i samma syfte.

Statens fastighetsverk äger fästningen, byggd i tidigt 1900-tal, just norr om socknens kyrka sedan militären lämnade den 1990. I dag är det statligt byggnadsminne.

undefined
Tingstäde fästning upptar en yta om 100 x 100 meter och är täckt av en meter betong. Under första världkriget låg 300 soldater i beredskap i det som i dag är statligt byggnadsminne.

Tillsynen står entusiaster i hembygdsföreningen för, vilka varje år guidar omkring 3 000 betalande besökare genom långa gångar och många rum.

Tingstäde fästning är mer än artilleriskansen intill väg 148 vid Tingstäde träsk, Skans 1. Totalt omfattar det ett område med sex kilometers omkrets innehållande också fyra infanteriskansar och ett flertal förrådsbyggnader.

Men det är just Skans 1 med sitt metertjocka betongtak som är tillgänglig för allmänheten.

undefined
Kassavalvet stod redo att ta emot kontanterna från Gotlands banker i händelse av ofred på Gotland.

Redan under Krimkriget 1853-56 väcktes tanken på att bygga en modern militär befästning mitt på Gotland.

Krim, som nu är i blickpunkten sedan Rysslands annektering av halvön 2014 och det nu rasande kriget i Ukraina.

– Ja, det trodde jag inte vi skulle få vara med om, det som händer i Europa nu. Och att det ligger så nära rent geografiskt, säger Kjell Pettersson.

Det är en av anledningarna till besöket i Tingstäde, nu när skyddsrum och försörjning åter blivit aktuella begrepp; att se hur Gotland rustade långt före vår tid.

undefined
Sjukstuga fanns för de som så behövde, vid smittsam sjukdom var det praktiskt med en avskiljande vägg.

Förrådsbyggnader började byggas vid sekelskiftet och våren 1904 sattes spaden i jorden nordost om kyrkan.

Vid världskrigets utbrott i juli 1914 stod Skans 1 närmast helt färdig, byggd av handhuggen sten och 240 ton järnbalkar, kraftig nog att stå emot en direktträff från en 21-centimeterskanon.

Fästningen kompletterade det försvar som redan fanns i Fårösund och Slite. Vid krigsutbrottet låg omkring tusen inkallade soldater i och omkring Tingstäde, redo att försvara Gotland.

undefined
Radio- och annan kommunikationsutrustning finns att se i fästningen. Många av sakerna i det som i dag är museum är skänkt av allmänheten.

I Skans 1 fanns plats för 300 man och faciliteter för att leva där en längre tid, bland annat fanns 30 000 liter kronbrännvin i händelse av total isolering.

Isolering av Gotland som plats, ska tilläggas. Inte endast de trenne hundra under betongen.

Där fanns fyra svängbara kanontorn och utanför svårforcerad taggtråd för att hålla ute eventuella inkräktare. Detta finns kvar än i dag, låt vara att kanonrören är plomberade.

undefined
Kjell Pettersson är aktiv i Tingstäde hembygdsförening som har tillsynen av fästningen. Kängorna är dock inte hans.

Tingstäde fästning var i huvudsak en förrådsfästning, i skansen förvarades nöt, fläsk och ost i mängder nog att försörja 5000 man under en månads tid. 

Vid andra världskrigets utbrott 1939 hade fästningen spelat ut sin roll, däremot var förråden fortfarande värdefulla och under 60-70-talen användes den som förläggning åt repförband.

Först i tidigt 1990-tal började förråden i skansarna tömmas då Försvaret lämnade anläggningen.

undefined
Radioutrustning av skilda årsmodeller.

I dag är fästningen, där såväl Gustaf V och Gustaf VI Adolf varit på besök, ett turistmål med guidade turer. 

Inne i Skansen går att se hur livet kunde te sig på den tiden; sambandscentral, kök, sjukvårdsrum, logement och kassavalv finns inrymda under jord. Det är valv dit Visbys banker skulle föra sina kontanta medel i händelse av krig.

För 20 år sedan var damlandslaget i fotboll där och hade ”skattjakt” med karta i hand.

Härom året filmades alla intervjuer med deltagarna i tv-programmet ”Elitstyrkan” i fästningen, det program som annars har Enholmen i Slite skärgård som kuliss.

undefined
Tingstäde fästning, Kjell Pettersson

Även om väggarna är tjocka i skansen så är den inte aktuell som skyddsrum i nutid.

– Nej, säger Kjell Pettersson. Det håller inte måttet. Det blev omodernt när gas och flyg började användas i ofred. Det är vad det är, en bit av Gotlands militärhistoria.

undefined
Under första världskriget hade 300 soldater beredskap i Skans 1, den del av fästningen som i dag är museum.
Salt kött, ost och kaffe

I förplägnadsboken noteras livsmedel som anskaffades genom rekvisition i Tingstäde. 

19 december 1914 provianterades följande för 143 portioner under två dagar: 

28,5 kg vetebröd, 28,6 kg mjukt rågbröd, 65 kg ärtor, 16,3 kg salt kött, 9,8 kg salt sill, 4,3 kg margarin, 7,2 kg ost, 2,1 kg kaffe, 3,3 kg socker, 2,9 kg salt, 23,4 kg färskt kött, 7,8 kg salt fläsk, 0,2 kg te, 105 kg hare, 70 kg fodermjöl och 122,5 kg hö. Dessutom köptes 40 liter mjölk på mejeriet och 2 kg russin hos handlare Fohlin.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!