Som vanligt gäller det att hålla ordning på kalkmålen, även när det endast gäller bolaget Heidelberg (tidigare Cementa). I januari i år vann det senaste tillståndet laga kraft – men det var kortsiktigt och snart bara tre år kvar på.
Redan innan detta var klart hade andra processer inletts. Senast häromdagen höll bolaget öppet hus i Slite ishall, men då gällde det en ansökan kring själva fabriken; fortsatt cementproduktion, utbyggnad av bolagets hamn samt "en ny anläggning för avskiljning av koldioxid".
Parallellt med detta arbetar man med en mer långsiktig täktansökan. Omfattande 30 år, närmare bestämt.
Samråd kring detta hölls redan för ett år sedan. Men sedan dess har man arbetat fram två "kompletterande samrådsunderlag", varav det senaste vållat reaktioner.
I den ursprungliga handlingen, under punkten grundvatten, finns en karta där påverkansområdet ser ut att sträcka sig precis fram till Tingstäde träsk. Men i det nyare underlaget har detta område utökats – numera verkar gränsen för påverkan gå rakt genom mitten av träsket.
I ett yttrande, som Gotlands regionstyrelse antog i veckan, skriver man bland annat följande: "Med tanke på betydelsen av Tingstäde träsk för vattenförsörjningen bör utgångspunkten vara att Tingstäde träsk lämnas opåverkat".
Här går en gräns, för vad man är beredd att riskera.
– I alla processer kring kalkbrytning har Region Gotland agerat i linje med en tydlig prioritetsordning där vattnet går först. När vi nu i Heidelbergs Materials samrådsunderlag ser att man uppger att Tingstäde träsk kan påverkas blir vårt svar självklart – vi kan inte acceptera någon påverkan eller att påverkansområdet sträcker sig över vår viktigaste vattentäkt, säger regionstyrelsens ordförande Meit Fohlin (S) i ett pressmeddelande.
För Helagotland erkänner hon att den nya gränsdragningen vållade viss förvåning:
– Tidigare har de skrivit att Tingstäde träsk inte påverkas, men nu är halva träsket plötsligt inom gränsen..., säger hon.
Från Heidelbergs sida menar man att Region Gotland inte läst samrådsunderlaget på rätt sätt:
"Vi uppfattar att frågorna kring det redovisade påverkansområdet handlar om en feltolkning. Påverkansområdet i samrådsunderlaget visar vilket område som kan påverkas i ett hypotetiskt scenario om täktverksamheten skulle avslutas år 2026 och täkterna börja vattenfyllas, för att därefter tömmas igen och brytas ut enligt det ansökta området. Den visar alltså inte vilket område som kan få lägre grundvattennivåer jämfört med i dag".
Bolaget poängterar att effekterna på grundvattnet kommer att redovisas tydligare i själva ansökan, som ännu inte är inlämnad:
"När vi nu färdigställer täktansökan kommer det påverkansområde, som beskriver konsekvensen av det vi ansöker om jämfört med dagens grundvattennivåer, att redovisas tillsammans med de effekter detta leder till. Redan nu kan vi dock säga att sammantaget med de skyddsåtgärder för vatten som Heidelberg Materials planerar kommer dricksvattentillgången på Gotland att öka".
Region Gotland och Meit Fohlin planerar ändå att titta extra noga på Heidelbergs kommande ansökan. Inte minst med tanke på dess tidsmässiga omfattning:
– Vi har gått igenom många täktansökningar förut, men ett så långt perspektiv som 30 år har vi aldrig tidigare behövt förhålla oss till. Det här måste vi verkligen se på ur många olika aspekter, säger hon.