Läkaren larmar: Var tredje tioåring på Gotland är överviktig

Fetma bland skolbarn är betydligt vanligare på Gotland än i övriga landet. "Alla barn har rätt till sin normalvikt", säger skolöverläkare Lina Hedenius.

Lina Hedenius, skolöverläkare Gotland.

Lina Hedenius, skolöverläkare Gotland.

Foto: Privat

tips till föräldrar2018-01-18 12:15

Skolöverläkare Lina Hedenius är bekymrad. Att fler är överviktiga på Gotland än i genomsnitt i landet är ingen nyhet, men när barn- och elevhälsan nyligen gick till botten med hur det ser ut bland gotländska barn i åldern 6-15 år var resultatet dystert. Bland öns tioåringar är 30 procent överviktiga och drygt 9 procent lider av fetma, vilket kan jämföras med rikssnittet på 15-20 respektive 3-5 procent.

– Det hörs för lite i media och i politiken och det kommer för lite information ut till samhället om barnfetma. Vi inom sjukvården har känt till det här i över 15 år, men det är som om det inte riktigt tas på allvar, säger Lina Hedenius.

LÄS MER: Krafttag för att stoppa barnfetma

Hon understryker att fetma är ett sjukdomstillstånd som kräver vård, stöd och uppföljning inom sjukvården då följdsjukdomarna är allvarliga. Det är dock ett komplicerat arbete, då det behövs insatser från flera håll kring barnen, vilket hittills inte fungerat på Gotland.

– Man behöver exempelvis en dietist, en sjukgymnast, kontakt med kurator/psykolog, kontakt med soc och en läkare. Man behöver ha hela teamet kring barnet och familjen för att få till en bestående förändring.

LÄS MER: Små steg mot en mer hälsosam livsstil

Problemet med barnfetma är ett ämne som nu prioriteras på Gotland och den viktiga samverkan mellan olika verksamheter är i startgroparna. Det är viktigt att fånga upp och förebygga övervikt så tidigt som möjligt och barnhälsovården har blivit mycket bättre på detta, men de barn i skolåldern som redan utvecklat fetma har en dyster prognos framför sig om inget görs, enligt Lina Hedenius. Fysiska följdsjukdomar och depression är något som följer med upp i vuxen ålder.

– Vi behöver göra ett ordentligt ryck här. Denna grupp barn faller mellan stolarna, säger Lina Hedenius.

Stillasittande fritid, för mycket mat, läsk och sötsaker bidrar bland annat till att både den fysiska och psykiska hälsan påverkas negativt.

– Vi måste få bort stigmatiseringen och tabut kring det här. Det är laddade, svåra frågor för att det ofta finns ett arv och känslor av skam och skuld, men vi måste släppa det. Alla barn och ungdomar har rätt till sin normalvikt.

– Man vill självklart värna om barnets självbild och det finns mycket kloka tankar i det, att naturligtvis ska man bli älskad för den man är och komma bort från det här med utseendefixering, men tyvärr har det tystat ner det faktum att vara överviktig och fet som barn betyder en tydligt nedsatt livskvalitet med exempelvis depression, ångest, skolsvårigheter, kronisk värk och trötthet som följd. Vidare finns risken att utveckla diabetes typ2, högt blodtryck, njursjukdom, säger Lina Hedenius.

Läs mer om hur svårt det kan vara att få föräldrar att agera när deras barn drabbats av fetma. Publiceras under kvällen.

Fem genvägar till bättre hälsa

Mer rörelse

Drick vatten istället för sötade drycker

Ta lagom stora portioner

Mindre skärmtid

Ät mindre snacks och mer grönsaker

Källa: Projektet Mer och mindre, Visby lasarett

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!