Laglös festival planerad i Tofta

En fem dagar lång festival planeras att hållas i Tofta från den 13 till 17 juli. Arrangörerna utlovar ett event där man ”kommer undan lagar och regler”.

”Det är inte tanken att det ska vara något knark utan det här gör vi med kärlek. Man ska kunna komma hit och ha det fint och mysigt”, säger arrangören Daniel Sjökvist.

”Det är inte tanken att det ska vara något knark utan det här gör vi med kärlek. Man ska kunna komma hit och ha det fint och mysigt”, säger arrangören Daniel Sjökvist.

Foto: Joakim Nyberg

Tofta2022-07-12 11:32

En burn-festival är en festival inspirerad av Burning Man – en årlig folkfest som hålls i Nevada-öknen i USA. Namnet kommer från den enorma trämannen som varje år byggs upp och bränns ner i slutet av varje festival.

Nu ska konceptet komma till Gotland under namnet Tofta Burn. Någon trägubbe kommer man dock inte att bränna, då brandrisken är för stor på ön.

Burn-festivaler beskrivs ofta som en plats som under festivalen blir till en temporärt autonom zon. Här förväntas festivalens deltagare följa de tio principer som Burning Man grundades på: Till exempel uppmanas man att hänge sig åt gåvogivande sinsemellan, att samarbeta med andra deltagare och åt självförverkligande.

Tofta Burn arrangeras av en grupp som kallar sig för Area 54. Daniel Sjökvist är en av arrangörerna och äger också marken för festivalen. Det var även han som arrenderade ut marken till den skandalomsusade Freedom Festival förra sommaren, då Gotland blev centrum för landets antivaccinrörelse under några dagar. Men att de två festivalerna har något med varandra att göra dementerar han starkt.

undefined
Deltagarna på Burning Man i Nevada ser på när den stora trämannen, ”the Man”, bränns ner i slutet av festivalen.

I amerikanska medier kopplas så kallade ”burn-festivaler” ofta ihop med narkotikabruk.

Hur ser ni på den kopplingen, kommer det att förekomma droger på festivalen?

– Det är inte vad vi har tänkt i alla fall. Det här är ett kreativt event där man deltar i olika grupper, som konstgruppen eller ljud- och ljusgruppen. Sen har inte jag någon aning om vad folk gör, liksom. Jag menar, knarkar de inte på Stureplan eller? Jag tror faktiskt att det knarkas mer där än på såna här event.

Han fortsätter:

– Det är inte tanken att det ska vara något knark utan det här gör vi med kärlek. Man ska kunna komma hit och ha det fint och mysigt.

Det går inte att köpa biljett till Tofta Burn i traditionell bemärkelse. I stället betalar man för ett medlemsskap i Area 54, som räknas som ett studieförbund, vilket då ger en tillträde till festivalområdet.

Daniel Sjökvist motiverar systemet så här:

– Med en festival är det så mycket bestämmelser att det inte går att få ihop. Man får betala in en medlemsavgift och sedan kommer de pengarna att gå till typ bajamajor och sådant där. Om man ska ha en riktig fest för allmänheten måste man ju ha vakter och avstängningar, och det ena och det andra.

Det finns en Facebookgrupp för eventet och GT har deltagit i ett Zoom-möte där festivalen planerades. Då uttryckte sig en annan arrangör så här:

– Är man en medlemsförening kan man göra lite vad man vill. Man kommer undan regler och lagar ganska bra.

undefined
Sommaren 2021 arrangerades en kritiserad ”frihetsfest” på Södra hällarna mitt under rådande restriktioner. Precis som frihetsfesten räknas Tofta Burn som ett privat evenemang. Bilden är inte tagen på Daniel Sjökvists mark.

Säkerheten planeras i stället att skötas av något arrangörerna kallar för ”clownpoliser”.

– Varje dag är det några som kommer få vara clownpoliser. De får klä ut sig till clowner och om man har något problem så kan man gå till dem.

Finns det inte en risk att ingen vill vara clownpolis?

– Det där brukar lösa sig, annars får vi som organiserar det lösa det. Man kan få hålla på med ljud och ljus en dag och vara clownpolis nästa dag. Man får ”go with the flow”.

Taket för antal besökare har satts vid 300. Under måndagen hade 132 personer anmält intresse av att delta i festivalen på Facebook, men bara ett 30-tal hade meddelat att de kommer. Enligt Daniel Sjökvist är det svårt att säga exakt hur stor festivalen blir.

– Jag har faktiskt ingen aning om hur många det kommer att bli, det är omöjligt att säga.

Burning Mans principer

Inkluderande
Alla som har råd får vara med.

Givande
Gåvoekonomi i stället för pengar.

Dekommodifikation
Bara vissa varor får säljas för pengar – exempelvis kaffe och is.

Självtillit
Deltagare ska ta ansvar för sin egen försörjning.

Personligt uttryck
Deltagare uppmuntras att uttrycka sig genom exempelvis konst.

Gemensamt arbete
Deltagare ska hjälpa varandra.

Ansvarskänsla
Deltagare ska ta socialt ansvar.

Utan spår
Deltagare får inte skräpa ner.

Omedelbarhet
Lev i nuet och utforska ditt inre.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!