I december 2018 slutade Cecilia Schelin Seidegård som landshövding, men fortsatte att verka på Gotland. Direkt efter att hon slutat som landshövding blev hon styrelseordförande i bolaget Tofta Intressenter AB. Kort efter tillträdandet fattade länsstyrelsen flera beslut gällande strandskyddsdispenser för bolagets tilltänkta exploatering av Tofta strand.
Detta fick en privatperson att anmäla den tidigare landshövdingen till Justitieombudsmannen, JO, i våras. Anmälaren ville att JO skulle utreda om det kan ha varit fråga om jäv, då Schelin Seidegård fortfarande var landshövding när Tofta-ärendena bereddes av tjänstemännen på länsstyrelsen.
JO fattade dock snabbt beslut om att inte undersöka ärendet vidare.
"Det du fört fram ger inte anledning till någon åtgärd eller något uttalande från min sida", skriver JO Katarina Påhlsson i beslutet.
Men enligt TV4 Nyheterna är saken fortfarande under lupp hos en annan myndighet. I dagarna uppgav kanalen att polisens nationella operativa avdelning, Noa, intresserar sig för fallet. De ska dels handla om de misstänkta miljöbrott som GT tidigare rapporterat om, dels Cecilia Schelin Seidegårds förehavanden i ärendet.
I det senare fallet gäller det påstådd korruption. Cecilia Schelin Seidegård menar att framställningen i TV4, om att Noa undersöker korruption, är felaktig.
– Så vitt jag kan förstå finns det ingen anmälan. Någon tipsade polisen, och polisen tyckte inte att det var tillräckligt för att göra en anmälan. Det är något löst tyckande, och det är naturligtvis väldigt bekymmersamt att bli uthängd i riksmedia som misstänkt för korruption när det inte finns något sådant, säger Cecilia Schelin Seidegård.
Hon hävdar att hon inte kände till strandskyddsärendena när hon var landshövding. Hon anser sig inte heller ha gjort något fel när hon sa ja till det nya uppdraget.
– Får man frågan får man ju svara på den. Jag har inte gjort något olagligt, det finns inga regler för det här, säger den tidigare landshövdingen.
Cecilia Seidegård Schelin är inte den första gotländska landshövdingen som hamnar i blåsväder på grund av ett strandnära bygge. Hennes företrädare Marianne Samuelsson tvingades avgå 2009 efter uttalanden hon gjort i samband med ett annat uppmärksammat strandskyddsärende.