”Våta filten” runt skjutfältet snart ett minne blott?

Lars Thomsson (C) fick riksdagen på sin sida om skjutfältet: Det krävs ”lösningsorienterad samverkan” mellan försvaret, näringslivet och civilsamhället. ”Så många som fått sina byggbeslut upphävda.”

Påverkansområdet runt Tofta skjutfält och dess konsekvenser för utvecklingen på Gotland har diskuteras i flera år. Nu kan frågan ta en ny vändning.

Påverkansområdet runt Tofta skjutfält och dess konsekvenser för utvecklingen på Gotland har diskuteras i flera år. Nu kan frågan ta en ny vändning.

Foto: Arkivfoto

Tofta2022-04-02 07:02

I flera år har Försvarsmaktens återetablering på Gotland beskrivits som en ”våt filt”. Orsaken är det så kallade ”påverkansområdet för buller eller annan risk” som omger Tofta skjutfält – och som i praktiken gjort det närapå omöjligt att bygga på eller exploatera mark från Tofta södra till Vibble.

undefined
Påverkansområdet runt Tofta skjutfält och dess konsekvenser för utvecklingen på Gotland har diskuteras i flera år. Nu kan frågan ta en ny vändning.

I hopp om att hitta en lösning som gynnar både Försvarsmakten och civila intressen lämnade den gotländske riksdagsledamoten Lars Thomsson (C) in motionen ”Samexistens mellan militära och civila verksamheter” till riksdagen hösten 2020. 

I onsdags, efter lång väntan, var det slutligen dags för kammaren att ta ställning till motionen. 

”Delvis antagen”, blev anmärkningen i protokollet.

– Man måste alltid kompromissa och justera lite formuleringar hit och dit för att få med sig alla, men i stort sett är det min skrivelse som gick igenom. Det här är en seger och ett steg i rätt riktning för Gotland och utvecklingen här. Det är så många runt skjutfältet som fått sina byggbeslut upphävda, säger Lars Thomsson.

undefined
Lars Thomsson (C) har tagit upp frågan om intressekonflikterna mellan det militära och civila vid flera tillfällen i riksdagen.

Vad blir då det konkreta resultatet av debatten och omröstningen i riksdagen? Ett så kallat tillkännagivande, som bland annat konstaterar att tillämpningen av miljöbalken i dessa ärenden bör utredas och att ”en tidig och lösningsorienterad samverkan i olika skeden av tillstånds- och beslutsprocesser” är av yttersta vikt.

Ställningstagandet, som vann med knapp majoritet, stöddes av Centerpartiet, Socialdemokraterna, Vänsterpartiet och Miljöpartiet.

– Det är betydelsefullt att regeringspartiet Socialdemokraterna ställer sig bakom detta. Det i kombination med rådande världsläge kommer förhoppningsvis att leda till att detta blir ett prioriterat ärende för regeringen, så att vi kan se en förändring så snart som möjligt, säger Lars Thomsson.

undefined
Ett ”tillkännagivande” är i riksdagssammanhang ett beslut där riksdagen meddelar regeringen vilken åsikt man har i en viss fråga. Exempelvis kan röra sig om en uppmaning att utreda en särskild fråga.

Du fick kompromissa lite, sa du. På vilka punkter?

– Den text som gick igenom tryckte väl lite mer på energifrågorna: Att situationen som den ser ut nu med försvaret även försvårar utbyggnaden av förnyelsebara energianläggningar, till exempel vindkraft till havs. Och det är ju full naturligt att ha fokus på det nu, med tanke på diskussionerna om kriget i Ukraina och hur det påverkar energipolitiken.

Rent juridiskt måste regeringen inte hörsamma tillkännagivanden från riksdagen, men det vanliga är att så sker.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!