I helgen genomfördes en internationell tävling i livräddning, Niklas Bengtsson memorial, i Tylösand på västkusten. Åtta barn och ungdomar från SLS Gotland deltog och presterade långt över förväntan. Med sig hem hade de ett guld, ett silver och fyra brons.
– Vi har överträffat oss själva något helt otroligt! Det var inget vi förväntat oss, motståndet var hårt. Det här är en ganska stor sport i många av de andra länderna som var med, säger Clara Törngren, mamma till tre av deltagarna.
Storbror Max Törngren tävlade i juniorklassen och tog guld i grenen beach sprint och brons i surf race. Övriga sju gotländska deltagare tävlade i ungdomsklassen, nippers. Lillebror Hugo Törngren tog två brons, ett surf race och ett i board race.
– Vi lyckades även med fina resultat i lagkapparna vi tog brons i 4×90 meter beach sprint samt silver i board rescue med Elis Pettersson och Hugo Törngren, detta trots mycket hårda väderförhållanden så vissa grenar bröts av säkerhetsskäl. Dagen bjöd på sol, spöregn, storm och allt däremellan, säger Clara Törngren.
Åttaåriga Agnes Törngren lyckades visserligen inte ta någon medalj, men väl en fjärdeplacering i grenen beach flag där hon var yngst och tävlade mot dem som var fem år äldre.
Under helgen tävlade även seniorer, men från Gotland var det bara juniorer och nippers som var med. Ändå var det rekordmånga gotlänningar med i år. Med sig hade de sin tränare Martina Olofsson som stöttade under tävlingsdagen.
Svenska livräddningssällskapet på Gotland har upprepat de senaste åren larmat om att de är för få. Förhoppningsvis kan den trenden vända på sikt.
– De här barnen tränar alla sina pass på Tofta strand. De har tränat flera år tillsammans och är förhoppningsvis framtidens återväxt på livräddare, säger Clara Törngren.
Tylösand är ”storebror i livräddning” i Sverige, förklarar Clara Törngren, med helt andra vattenförhållanden, strömmar och betydligt fler skarpa tillbud än på Tofta. Att få känna på livräddning på Tylösand i så ung ålder är inspirerande, menar hon.
– Jag tror att det här är en grupp blivande livräddare och jag hoppas att de blir ännu fler, för det är ett viktigt uppdrag. De är den förlängda armen till övriga räddningstjänsten och är ofta först på plats. Det är kul att få visa upp att det här är en sport som faktiskt finns, säger Clara Törngren.