Tryffel i fokus hela helgen lång

Under helgen är Gotlands tryffelfestival i full gång med den gotländska tryffeln i fokus. Och just idag lördag är det Tryffelakademins högtidsdag.

Foto: Anders Wiklund / TT / Dennis Pettersson

Underjordiska fruktkroppar2018-11-17 16:19

Redan under fredagen drog årets tryffelfestival igång på Gotland. En festival full med seminarier, ceremonier och såklart middagar i tryffelns tecken. Restauranger runt om på Gotland erbjuder tryffelmenyer, och under fredagen kunde tryffelentusiaster gå på tryffel-after-work.

LÄS MER: WEBB-TV Jakten efter skogens svarta guld

Men höjdpunkten för helgen är ändå lördagens tryffelceremoni i Visby domkyrka följt av evenemangets gastronomiska tryffelmiddag. En sexrättersmiddag, där alla rätter såklart innehåller tryffel, som tagits fram av bland andra Årets tryffelkock 2017, Titti Qvarnström. Under ceremonin får Årets tryffelkock 2018 ta emot sin utmärkelse. I år är det ingen mindre än Sebastian Gibrand som fått den ärofyllda titeln med juryns motivering:

"Sebastian Gibrand är Sveriges finalist i Bocuse d'Or dvs. kockarnas VM, genom att han vann den svenska uttagningen och kom tvåa i kock-EM. Sebastian är en passionerad, kreativ, smaksäker kock som brinner för god mat. I Sebastians händer från tryffelns hela smakspektrum framträda i all sin glans."

Årets tryffelkock har tidigare delats ut till sex kockar. Rickard Hasselblad (2012), Mathias Dahlgren (2013), Andreas Hedlund (2014), Filip Fastén (2015), Henrik Norström (2016) och Titti Qvarnström (2017).

LÄS MER: Stjärnkock prisad av tryffelakademin

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om