Efter bara drygt ett års verksamhet begärs Gotlands Gårdsmejeri i konkurs.
Orsakerna till konkursen anges vara flera. Bland annat blev starten av mejeriet försenad och försäljningsvolymen har varit alldeles för låg.
– Vi har känt att vi har haft för låg volym under hela våren. Efter jul sjönk det till under 2 000 liter i veckan och har legat där och pendlat sedan dess. Vi skulle behöva ligga på 5 000-6 000 liter i veckan för att ha det bra ekonomiskt, säger Stig Göransson i en telefonintervju.
– Vi gjorde vårt bokslut den sista juni, och när vi kikade på siffrorna har vi gått 800 000 kronor back, vilket ger ungefär 65 000 kronor minus i månaden. Då får man inte lov att driva företag. Då kände vi att det var lika bra att sluta i tid.
Enligt mejeriet har man haft svårt att få alla handlare man velat att ta in produkterna i sina sortiment. Endast cirka en tredjedel av den nödvändiga försäljningen har uppnåtts.
– Förra sommaren levererade vi till 8 butiker, i år är vi uppe i 18. Nu under sommaren när turisterna kommit så har volymen gått upp, men inte alls lika mycket som förra sommaren. Så när vi tittar på försäljningsvolymen i juli så är det knappt att det räcker i alla fall. Och då insåg vi att när turisterna åker är vi nere och harvar på minus igen, säger Stig Göransson.
Av konkursen påverkas 3-4 deltidstjänster i mejeriet, utöver bolagets delägare och familjer.
– Jag gjorde min sista leveransrunda idag, och det var många kramar och nästan tårar i ögonen både på en själv och handlarna. De tycker att det är jättetråkigt. De har tyckt att det varit jätteroligt att ha lokalproducerat i sortimentet. Vi behövde de gotländska konsumenterna, men de gotländska konsumenterna behövde tydligen inte oss, säger Stig Göransson.
Vid sidan av Arla och Stafva mejeri är Gotlands Gårdsmejeri den tredje större aktören på ön som levererat mjölk till gotländska butiker.
LÄS ÄVEN: Premiär för nya Gotlands Gårdsmejeri