EXAMEN: Det här gänget går mot en ljus jobbframtid

Under onsdagen tog den första eftertraktade kullen sin examen på Kompetenscentrum i Visby.

Färska, hett eftertraktade drift- och underhållstekniker.

Färska, hett eftertraktade drift- och underhållstekniker.

Foto: Dennis Pettersson

Utbildning2018-05-23 18:35

De 18 nybakade drift- och underhållsteknikerna strålade ikapp med solen när de under onsdagen tog sin examen vid Kompetenscentrum i Visby. I entrén stod klassen samlad och beundrade Lina Samuelssons examensarbete – en mopedcykel.

– Jag hittade cykeln i en gammal lada och har monterat på en tank och motor, berättar Lina Samuelsson.

– Jag har cyklat från Gothem till Visby nu på morgonen. Det tog cirka en timme, men det var lite besvärligt med kjolen.

Det var den skriande bristen på drift- och underhållstekniker som gjorde att Region Gotland ansökte om att få starta yrkeshögskoleutbildningen för flera år sedan. Efter flera nej från Myndigheten för yrkeshögskolan fick regionen till slut ett ja och hösten 2016 kunde den första kullen blivande drift- och underhållstekniker påbörja sin utbildning. På onsdagen var det alltså examensdag och de flesta har jobb som väntar.

– Det finns mycket att söka, berättar Lina Samuelsson som själv fått anställning på vattenverket i Visby.

Hur har det varit att vara ensam tjej på utbildningen?

– Jag var nog lite rädd i början för att det skulle bli väldigt grabbigt och det var det väl också. Men jag är van vid att jobba med killar och vi har haft en jättebra gemenskap. Sen får man ju lite skinn på näsan också.

Skulle du rekommendera andra att söka utbildningen?

– Absolut! Det behövs fler tjejer både här och ute på arbetsplatserna.

Henrik Lindvall jobbade på pensionsmyndigheten innan han hoppade på utbildningen. Nu har han skolat om sig och fått jobb på Cementa som tribolog.

– Jag gjorde praktik på Cementa. Jag trivdes där och tror att de trivdes med mig så nu har jag en anställning där.

Vad gör en tribolog?

– Det handlar om smörjning, eller smörjare kan man väl säga. Det är en av de viktigaste uppgifterna som finns inom underhåll. Smörjer man inte maskinerna förkortar man livslängden avsevärt på dem.

Hur kommer det sig att du valde att utbilda dig på nytt?

 Jag har alltid varit intresserad av teknik, börjar närma mig 40 och ville göra något annat. Skaffa ett lite rörligare och mer omväxlande jobb.

På plats att gratulera de nya teknikerna fanns även arbetsgivarna Jenny Sander, HR-chef på Cementa och Karin Wiberg, kvalitetssamordnare på teknikförvaltningen. De har redan anställt 10, respektive 5 personer från utbildningen.

– Det är oerhört värdefullt att kunna samarbeta och lära känna varandra i den här utbildningen. De studerande kan väldigt mycket när de kommer ut till oss på praktik och det har varit ett superbra samarbete.

LÄS MER: Utbildning löser brist på kompetens

Jörgen Benzler, utbildningsledare, berättar att syftet med yrkeshögskolan är att förse arbetsmarknaden med bristyrken och att det är en säker väg till jobb.

– Det är många här som gjort en resa och ett karriärbyte. Det finns de som kanske vill göra något annat och som ni ser är det lite högre medelålder på de som studerar här. Vi har en kull till som tar examen nästa år och vi hoppas kunna starta en till nu i höst.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!