Enligt begäran om skadestånd är det för att han satt frihetsberövad, i kombination med den massiva publiciteten runt fallet, som gör att mannen nu vill ha ersättning från staten. Att mannen och hans familj hastigt tvingades flytta till hemlig ort efter anklagelserna har också påverkat honom negativt. "Det borgar för en extra hög ersättning", skriver hans advokat Lars Dahlström i ansökan till Justitiekanslern, JK.
Det var i början av oktober som sex män greps i Visby, misstänkta för att ha våldtagit på en funktionsnedsatt kvinna i 30-årsåldern. En av männen släpptes direkt. De andra anhölls men släpptes efter en kort tid. Misstankarna mot dem kvarstod dock till i mitten av januari i år, då åklagaren Åke Olsson beslutade att lägga ned förundersökningen om grov våldtäkt.
LÄS MER: Utredningen om misstänkt våldtäkt läggs ned
– Trots en omfattande utredning har vi inte kunnat utreda alla detaljer. Det beror på att personer som varit på plats lämnat uppgifter som är oklara och i vissa fall motstridiga, sade vice chefsåklagare Åke Olsson i ett pressmeddelande då.
LÄS: Åklagaren egna ord om utredningen
Mannen som nu begär skadestånd satt frihetsberövad i tre dygn, enligt ansökan. Det önskade skadeståndsbeloppet har inte specificerats.
– I stort sett alla som suttit felaktigt frihetsberövade begär skadestånd, så det är inget konstigt med det. Det är en rättighet man har, säger Lars Dahlström till Helagotland.se.
Han fortsätter:
– Det har varit jobbigt för samtliga inblandade, jag har inte lust att kommentera mer. Det här ärendet har redan fått alldeles för mycket publicitet som lett till tråkiga reaktioner som inte varit positiva för min klient, vilket det lär göra i det här fallet också.