Förra sommaren tog Källungeborna Camilla Wiman och Erik Franzén över ett hus i Vallstena. Efter att det stått orört i trettio år var det i princip rivningsfärdigt, men paret såg istället potential. Med en tajt budget och ont om tid har de under vintern och våren rustat huset.
På vissa ställen har det blivit att riva ut och sätta in nytt, som exempelvis köket, som var i för dåligt skick. Men mycket har funkat att rusta upp. Paret har försökt att ta tillvara på så mycket som möjligt.
I ett av sovrummen hade det gamla plankgolvet ett större hål. Istället för att lägga nytt lyckades Eriks bror, som är finsnickare, att lappa och laga, så att det gamla golvet kan hålla ytterligare några decennier.
En av de sista, stora utmaningarna som återstår på insidan, när vi besöker huset i april, är att installera ett vattenburet värmesystem. I källaren står pannan redo att kopplas in. Arbetet utförs av Erik själv. Det är genomgående för hela renoveringen: Erik och Camilla fixar det mesta själva.
– Det kommer aldrig in någon firma här nej, säger Erik skämtsamt och rättar sig själv genast. När bottenplattan i källaren skulle gjutas anlitades ett företag från grannsocknen.
Budgeten på 300 000 kronor håller de än så länge. Även om de kunnat hålla nere den ekonomiska biten så har antalet arbetstimmar däremot sprungit iväg desto mer. En snabb uppskattning, av paret, landar på 500 timmar. Alla timmar har inte varit härliga, erkänner de:
– Vi lagade taket på brygghuset i vintras. Vi har kompletterat det gamla handgjorda teglet där det gått sönder, med annat gammalt tegel. Men det jobbet var fan ingen höjdare, säger Erik.
Tidigare planerade Erik och Camilla att huset skulle hyras ut till sommaren, men så har det inte blivit, även om det nu är beboeligt.
Men några möbler har fått flytta in, såsom en stor soffa.
– Vi fyndade en som vi gillar, säger Camilla, som ägnar mycket tid åt att leta billiga grejer på marketplace. Det mesta av inredningen, vitvaror och sanitetsvaror har köpts begagnat. Det är också ett av hennes främsta tips när det gäller att renovera med låg budget.
– Men det gäller att man har lite tid på sig, då kommer det till slut fram det man letar efter. Vi har åkt omkring och tittat en del, säger hon.
Det har alltså nästan uteslutande blivit återbruk. Ett exempel är när Camillas kollega skulle renovera och gjorde sig av med garderober.
– Perfekt, de tar vi, sa jag med en gång.
Något som de har lärt sig är att inte underskatta vikten av planering. Båda är överens om att det är bra att var ute i god tid och även göra en liten skiss över planerna.
– Man har lärt sig att det är viktigt att hinna tänka, planera i god tid och inte bara göra det "pang, smack", säger Erik och Camilla fyller i:
– Att fokusera på en grej i taget. Det var vi lite bättre på i början, men sen har det spårat ur lite.
Att ta sig an ett ödehus, som stått orört i 30 år, kan tyckas vara ett omöjligt projekt för många.
– Det har svurits en del här nere. Det är ett inferno av slangar och rör bakom väggen, säger Camilla Wiman när hon visar runt i källaren, där avlopp, värme och el dras.
Men att ge upp har aldrig varit aktuellt.
– Nej, nej, då åker man bara hem en stund, säger Erik.
Glad över framgångarna drömmer han vidare:
– Sen köper vi ett gammalt slott i Frankrike, avslutar han glatt.