– Det är tusen planer som han har fört fram. Han ska göra allt, men hur ska det gå till och hur ska vattnet räcka, undrar Björn Karlsson.
Han bor i Visbytrakten och har sedan långt tillbaka en sommarstuga i Vamlingbo, ett par kilometer från gården Sibbjäns. I ett yttrande till Miljö- och byggnadsnämnden motsätter han sig ett bygglov för den planerade restaurangverksamheten där.
– Jag är orolig för grundvattnet. Det är ingen lek det här med vattnet, det är inte bara en kran man vrider på utan det är gemensamt, säger Björn Karlsson.
I sitt yttrande tar han bland annat upp behovet av fler provpumpningar, påverkan på grundvattennivån och risken med saltvatteninträngning i brunnarna. Han befarar att vattnet i området inte kommer att räcka i sommar.
– Risken är att man förstör brunnar när man tar för mycket. De har gjort en stor odlingstunnel där och den måste de bevattna med grundvatten antar jag.
På Sibbjäns är odlingarna igång och lamm och grisar har kommit till gården. Enligt Danyel Couet anpassar de sig efter vattentillgången och testar olika lösningar.
– Vår intention är att bevara och snåla. Eftersom vi har mätstickor på varenda brunn vi har så kontrollerar vi dagligen om det har gått ner, säger han och berättar om deras planer:
– Vi kommer bygga en stormkista, vilket innebär att allt överflöd av vatten trycks ner i grundvattnet, sedan har vi en helhetslösning för allt regnvatten som kommer från tak, vägar och diken.
Ladugårdstaket läggs om och regnet ska samlas därifrån. Nu använder de främst vatten från en befintlig damm, som de planerar att täta till hösten och då anlägga ytterligare en damm. Jorden plöjs inte, de sår tätt, använder biokol och täckodlar så att fukt och näring bevaras. För att ytterligare spara vatten är grödorna kopplade till ett droppsystem och så kallad smart bevattning, där sensorer i jorden kan mäta fukthalten och läsas av digitalt.
– Vi vaskar inte vatten utan punktbevattnar där det behövs, säger Danyel Couet.
När verksamheten är igång räknar han med att behöva sju kubikmeter vatten per dygn som mest, nu går åt ungefär tre kubikmeter. Årets produktion är ännu i liten skala, med planer att utökas med växtodling och djurhållning som ska leverera ingredienser till två restauranger.
Även om det är vattenkrävande att producera mat är det främst restaurangverksamheten på Sibbjäns som Björn Karlsson är tveksam till.
– Eftersom vi vet hur situationen för vattenförsörjningen på Sudret ser ut, är vi bekymrade över att man har startat en så pass kostsam och dyrbar exploatering som det här kommer att innebära, säger han.
Som granne säger sig Björn Karlsson inte bara orolig för egen del, utan över hur bygden och naturen påverkas. Även om bygglovsärendet ännu inte är avslutat så anser han att miljö- och byggnadsnämnden borde ta mer hänsyn till de planer för vattenförsörjningen som Region Gotland har antagit. Även Danyel Couet säger sig vara orolig över vattensituationen generellt och att de följer planerna och utformar strategier som ska vara hållbara.
– Vi känner oss ganska trygga med det vi gör och vill ge något tillbaka till naturen och jorden. Allt vi gör kommer att vara ett genomtänkt arbete. Vi har inte råd att göra fel på en sådan här gård, säger Danyel Couet, som även välkomnar grannar och andra att kontakta dem om de vill veta mer om deras miljö- och vattenstrategier.