Det var nog många som tyckte att krögaren Danyel Couet och hans två kompanjoner var lite halvgalna när de köpte gården Sibbjäns i Vamlingbo för drygt ett år sedan och presenterade sina visioner om en självförsörjande, cirkulär gård med innovativt och ekologiskt jordbruk och en självförsörjande restaurang.
– Alla vänner som är bönder här nere sa att det kommer aldrig att funka att odla där första året. Ni kommer inte att få upp en enda grönsak om ni inte kör Roundup överallt, minns Danyel Couet.
Men det blev aldrig någon Roundup. Istället röjde man upp, skapade en infrastruktur och började odla enligt metoden ”no dig”, som innebär att man odlar ovanpå marken för att lagra in kolväten och minimera behovet av vatten. Metoden fungerade ”alldeles utmärkt” och försåg både Danyels krog på Guldkaggen och Sibbjäns gårdsbutik med rikliga mängder grönsaker.
Och nu börjar man faktiskt kunna ana visionerna på gården. Mycket återstår så klart; mangårdsbyggnaden hoppas man på sikt ska kunna bli logi, en solfångarpark ska anläggas och fruktträd planteras. Men mycket är också färdigställt och på gång; En vattendamm för att främja biologisk mångfald och en bevattningsdamm för gården vattenbehov är anlagda, ett änge är framröjt, restaurangbygget och bygget av ett varmväxthus är i full gång och flera gutelamm och grisar är installerade.
Allt, varenda pusselbit i det stora pussel som ska läggas är noga planerat och uträknat för att möta gårdens behov när restaurangen väl öppnar.
– Bakom all planering är det sjukt många timmar som har ägnats åt att bara till exempel beräkna ytor och antal fröer som krävs. Det är en matematisk ekvation som är helt otrolig, berättar Danyel.
Det finns också beräkningar på hur många djur som kommer att behövas för att försörja gården; 90 lamm, 20 grisar, 4 till 5 kor, flera ankor och 300 höns för äggproduktion och några hundra till som slaktfåglar.
Beroende på säsong så kommer man, när allt är igång på allvar, behöva anställa mellan 30 och 50 personer, säger Danyel.
Blir det som du hade tänkt dig från början?
– Det var nog något väldigt mycket enklare jag såg framför mig när vi började. Vi skulle putsa i ordning ladugården och köra restaurangen i den - lite som Guldkaggen, på ett enkelt sätt, men sedan växte projektet och vi tog väl ett beslut, vi tre som är drivande i det här, att nu gör vi det här på riktigt.
Kan du säga hur mycket pengar ni har plöjt ner i Sibbjäns?
– Nej, det vill jag inte.
Finns det någon gräns?
– Det finns alltid en gräns, skrattar Danyel.
– Pengarna som vi lagt på gården kommer vi aldrig att kunna hämta hem, men verksamheten kommer att generera någonting som vi faktiskt kan gå runt på. Vi gör inte det här för att klappa oss själva på axeln utan har hela tiden haft ambitionen att göra något gott och för att inspirera andra.
Kommer ni att hinna klart till sommaren?
– Alla är inställda på att vi ska öppna, men vi vet faktiskt inte om vi kommer att hinna – och det beror på leveransbekymmer som hänger kvar efter pandemin och nu kriget i Ukraina. Det sätter sina spår i allting, både material och utrustning. Men vi hoppas kunna lämna ett besked ganska snart.
Vad har varit roligast så här långt?
– Allting! Jag är här en dag i veckan och varenda gång jag kommer har det hänt något nytt. Sen är det väldigt roligt att vi har lyckats lösa vattenfrågan, säger Danyel.