På Sibbjäns pågår byggandet av gårdsrestaurangen samtidigt som Simone Grind planerar trädgården. Där finns nu en sandplan med några stenvastar, prydnadsstenar och grushögar.
– När man sitter här tänker man att här kan man inte odla. Då blir det ganska naturligt att man måste tänka på ett nytt sätt, säger hon.
Det nya sättet ska även passa den här miljön.
– Gotländska trädgårdar är väldigt vind, sol- och väderutsatta, speciellt när det blir varmare och varmare med mindre nederbörd. Då krävs lite anpassning av trädgården, säger hon.
Hon säger att det behövs klimatanpassning i hela Sverige, men att det är speciellt på Gotland.
– Här ser man så konkret att trädgårdar och gräsmattor dör under sommaren. Kan vi då skapa trädgårdar på ett annat sätt som kräver mindre skötsel och vattenanvändning?
Hon har gjort en torktålig design tillsammans med trädgårdsdesignern Peter Korn, som har utvecklat en metod med torktåliga och barrotade växter.
– Hela hans grej är att bygga miljöer på växternas villkor. Han har åkt runt till Arizona och Kaukasus för att kolla vad växterna där behöver, berättar hon.
Senast var han här i Vamlingbo, en av de gotländska socknar som är mest utsatt för vattenbrist. Det kommer bli platsen för den första Peter Korn-trädgården på ön.
– Anledningen till att det har blivit en sådan succé är att det behövs så lite vatten. Det behöver vattnas lite under etableringen, men sedan behövs det inte. Det är lågintensiv skötsel och det kommer nästan inget ogräs, berättar Simone Grind.
Hon beskriver metoden som motsatsen till dagens svenska hemmaträdgårdar, där man jordförbättrar med torvbaserad planteringsjord.
– Just den här torktåliga trädgården som vi kommer att skapa är motsatsen till den konventionella trädgården. Vi ska jordförsämra, säger hon och förklarar.
– När vi jordförbättrar med torv och plantjord blir det så trevligt för växterna att de inte söker sig ner för att få tag i det vatten som finns. Det är som att odla i en kruka egentligen. Det vi gör är att jordförsämra, så att vi tvingar växterna att söka sig djupare ner för att få tag i det lilla vatten som finns. Då lär de sig det. Första året får de kämpa och ser inte så roliga ut, men de har lagt energin på att bygga rötter som går djupt.
För att det ska fungera används torktåliga växter med bara rötter.
– I princip driver man upp en planta och tvättar av all jord och sår i sand i typ september. Då kan den etablera sig under hösten, stå under vintern och växa till på våren för att klara sommaren, säger Simone Grind och tillägger.
– Den stora utmaningen är att ingen tror på metoden. Det är jätteviktigt att man gör den hundra procent annars går det inte.
Simone Grind påpekar att det finns många andra odlingstekniker i marker med vattenbrist.
– Om man täckodlar sparar och behåller man vattnet. Man kan vattna tidigt på morgonen eller på kvällen och droppbevattna eller precisionsbevattna, det är därför det är bättre att vattna med kanna än att ha en vattenspridare, säger hon.
I stället för att använda vatten från ledningar eller brunnar förespråkar hon regnvatten.
– Att samla det som kommer från taken eller genom dränering och bygga en damm om man har möjlighet, säger Simone Grind som i nuläget har två dammar med lagrat vatten på gården.
– För oss känns det rimligt att använda vattnet vi har till att odla grönsaker och göra en torktålig estetisk trädgård, säger hon.
Simone Grind beskriver den blivande trädgården med ordet skybildande, som en myllrande väv av örter, blommor och strån.
– Om jag har en vindpinad plats med gassande sol hela dagen behöver jag en viss typ av växter. Först är det olika typer av allium, som är lökväxter som blommar på våren, torkar ut över sommaren och sedan blommar igen nästa vår. Och många olika sorter av prydnadsgräs.
Även buskar och träd ingår i trädgårdsdesignen.
– Med silverbuskar, havtorn, hagtorn och barrväxter som är vintergröna. Vi sitter här bland granar och tallar som kan växa på de mest otroliga platser.
Bland blommorna nämner hon jätteverbena, irisar och liljor. Bland örterna Echinacea, kungsljus och rölleka.
– Sedan ska vi ha mycket örter som kockarna kan använda i köket, som backtimjan, salvia och kyndel, säger Simone Grind.
Sibbjäns är kocken Danyel Couets gårds- och restaurangprojekt som var tänkt att öppna i sommar, men som inte kommer att göra det förrän senare i år.