Sofia Hoas belönades med titeln Årets gotlänning 2022 för sitt engagemang som ordförande i och talesperson för Föreningen Svenskbyborna. När hon överraskades med utnämningen Årets gotlänning blev hon märkbart rörd.
Vad har utmärkelsen betytt för dig, med ett års perspektiv?
– Det är jättefint, dels att benämnas så men också att så många röstade. För mig personligen men också för hela min identitet som Svenskby-ättling. Att stödet är så stort och att man ser att det arbete som föreningen och jag som talesperson gör betyder mycket, säger Sofia Hoas.
Hon har det gångna året föreläst vid ett stort antal tillfällen.
– En till två dagar i veckan har jag varit ute och pratat i alla fall, hos allt från hembygdsföreningar till utrikesdepartementet.
Nu närmar sig tidpunkten att lämna över stafettpinnen till Årets gotlänning 2023, vilket Sofia ser fram emot.
– Jag tycker det är en väldigt fin utmärkelse, som lyfter flera olika perspektiv och olika människor som är viktiga för Gotland. Det känns jättefint att få lämna stafettpinnen vidare till någon annan som gjort något gott.
Hon finns med i juryn som har utsett fem kandidater, där den första presenteras på tisdagen.
– Det är väldigt roligt men också väldigt svårt, det finns många som gör bra saker.
Under året har Sofia bytt jobb. Hon är kvar på Gotlands Museum, där hon arbetat i 26 år, men jobbar nu med ett nytt projekt som heter Arvet och handlar om hållbar kulturarvsturism.
– Det är ett EU-projekt som går ut på att stärka kulkturarvsturismen på Gotland, att hjälpa hembygdsföreningar, småmuséer och andra kulturarvsaktörer att komma in mer i besöksnäringen. Vi hjälper dem med program inom affärsutveckling, kompetensförsörjning och platsutveckling.
Och hur har året varit i övrigt?
– Det har varit ett väldigt bra år, trots att man har kriget med sig hela tiden och är väldigt närvarande i det som händer i världen. Jag har fått fundera mycket på varför det händer, inte bara Ukraina utan hela världsläget med krig som bryter ut.
Vilka slutsatser har du kommit fram till?
– Ja... Jag har fyra barn som är på väg ut i livet nu, och när man tänker på omvärlden blir det då extra tydligt hur den har förändrats. Jag tror ändå på att goda krafter vinner, och att goda krafter också föds ur dåliga och svåra tider. Det här ligger lite i människans natur, det måste det ju göra eftersom vi ständigt återvänder till krig och ondska. När det händer onda saker runtomkring blir man mer levande och börjar tänka efter vad som är viktigt i livet och innebörden av frihet.
Hon påtalar vikten av att hitta en sund balans.
– Det är viktigt att vi inte får deppa ihop som människor trots att det är tufft ute i världen. Man måste ändå få må bra och njuta av det som är bra i ens tillvaro. Utan att glömma bort att kämpa för fred och demokrati.
Läget i Gammelsvenskby är fortsatt väldigt utsatt.
– Läget är riktigt, riktigt dåligt. Ryssland bombar hårt, de har bestämt sig för att förstöra byarna i området. De boende i byn måste verkligen bygga upp sina liv igen från scratch. Samtidigt finns det en framtidstro där de planerar för hur återuppbyggnaden ska ske, vilket kan vara svårt att se när man ser sin by bli jämnad med marken.
Finns det någon ljusning i sikte i närtid?
– Inte i närtid, det kommer ta tid att driva ut ryssarna. För ett år sedan trodde jag att det skulle vara klart vid det här laget. Men det kan finnas en ljusning, att inom några månader i alla fall driva bort ryssarna från andra sidan floden så att bombningarna upphör. Jag hoppas på det, säger Sofia Hoas.