HVB-hemmet i Vänge överklagar IVO:s beslut att stänga

I slutet av mars fattade IVO beslut om att ett HVB-hem i Vänge skulle stängas. Nu har bolaget som driver boendet överklagat beslutet.

HVB-hemmet i Vänge tvingades stänga efter ett beslut från Inspektionen för vård och omsorg.

HVB-hemmet i Vänge tvingades stänga efter ett beslut från Inspektionen för vård och omsorg.

Foto: Jakob Hallingberg Romin

Vänge2024-04-18 11:25

Nyheten i korthet

  • HVB-hemmet i Vänge överklagar IVO:s beslut om stängning , som grundades på polisrapporter om personalens olämplighet och brottsmisstankar.
  • Företaget som driver hemmet, AB Gotländska HVB, menar att de har vidtagit tillräckliga åtgärder för att åtgärda missförhållanden.
  • Hemmet, som riktar sig till pojkar mellan 14 och 17 år med missbruksproblem, tvingades stänga eftersom IVO bland annat ansåg att ”kriminellt aktiva anställda riskerar att förstärka ett normbrytande beteende” hos ungdomarna.

Bakgrunden till att Inspektionen för vård och omsorg, IVO, fattade beslut om att stänga boendet var att myndigheten kontaktats av polisen på Gotland som ifrågasatte ”personalens lämplighet att arbeta med barn med aktuell problematik”

Efter att IVO startat en utredning framkom det att flera av de anställda vid boendet misstänks för brott, och att åtminstone en person ”bedöms som aktiv i kriminalitet”. Det handlar bland annat om misstankar om narkotika- och dopingbrott samt penningtvättsbrott.

Med anledning av detta fattade IVO beslut om att HVB-hemmet, som drivs av bolaget AB Gotländska HVB, skulle stängas och avvecklas senast onsdagen den 3 april. Enligt bolagets företrädare Daniel Hansson fanns heller inga ungdomar kvar på boendet vid det tillfället. 

Den 17 april var sista dagen för bolaget att överklaga IVO:s beslut, och samma dag skickades även en formell överklagan in. I den skriver AB Gotländska HVB:s ombud att bolaget yrkar på att förvaltningsrätten upphäver IVO:s beslut om tillfälligt förbud mot fortsatt verksamhet. Till grund för detta anger man följande:

”Det finns inte ett behov av att tillfälligt förbjuda AB Gotländska HVB att bedriva sin verksamhet eftersom vidtagna åtgärder är tillräckliga för att bryta de missförhållanden som IVO har uppgifter om”.

undefined
AB Gotländska HVB har överklagat IVO:s beslut till förvaltningsrätten i Stockholm.

Det framgår inte av överklagan vilka ”vidtagna åtgärder” man hänvisar till. I överklagan skriver man att man hemställer om att få utveckla sin talan vid senare tillfälle, dock senast den 26 april.

Helagotland har sökt både Daniel Hansson och bolagets juridiska ombud för kommentarer. 

Målgruppen på boendet i Vänge är pojkar mellan 14 och 17 år med missbruksproblematik. Verksamheten har åtta platser, och i sitt beslut om stängning av verksamheten skrev IVO bland annat att ”kriminellt aktiva anställda riskerar att förstärka ett normbrytande beteende, befästa en i förekommande fall begynnande kriminell identitet och fördjupa ett pågående missbruk hos ungdomarna”. 

AB Gotländska HVB:s företrädare Daniel Hansson har sedan IVO:s beslut kommenterat ärendet vid ett tillfälle. Såhär skrev han i ett sms till Helagotland den 4 april:

”Utgången av det hela skäms jag över. Intentionen och ambitionen var alltid att bygga upp en betydligt mycket mer seriös verksamhet än den som blivit presenterad den senaste tiden. Just i detta nu inväntar jag det slutliga protokollet från IVO och håller på med en intern utredning kring hur detta kunde ske. Därefter kommer jag ta ställning till om beslutet ska överklagas eller inte. Mer än så kan jag inte säga för tillfället”

Region Gotland har meddelat att de inte hade några placeringar på boendet när det tvingades stänga, men att man haft det vid tidigare tillfällen. 

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!