Muramaris öppnar för allmänheten – ”Ska vara ett utflyktsmål”

I januari 2013 brann Muramaris. Efter år av varsam restaurering är det unika huset nu redo att ta emot besökare. ”Jag vill att Muramaris ska vara ett utflyktsmål”, säger Jan-Erik Ahlgren, en av Muramaris tidigare ägare, som nu håller guidade visningar av konstnärshemmet.

Stockholmaren Jan-Erik Ahlgren kom till Gotland i mitten av 1980-talet och blev förälskad i både ön och Muramaris. Han köpte fastigheten av Johnny Roosvals andra fru och änka, Agneta, och bodde tillsammans med henne i två år innan hon gick bort.

Stockholmaren Jan-Erik Ahlgren kom till Gotland i mitten av 1980-talet och blev förälskad i både ön och Muramaris. Han köpte fastigheten av Johnny Roosvals andra fru och änka, Agneta, och bodde tillsammans med henne i två år innan hon gick bort.

Foto: Mona Staflin

Väskinde2024-08-29 05:30

Jan-Erik Ahlgren, en av Muramaris tidigare ägare, känner varmt för det forna konstnärshemmet. Under ett decennium bodde han i huset och under helgen har han hållit guidade visningar för allmänheten för första gången sedan branden.

Det är många som passar på att besöka Villa Muramaris när det äntligen öppnar för allmänheten igen. Jan-Erik Ahlgren var på Gotland i mitten av 1980-talet och blev förälskad i både ön och Muramaris. 

– Jag kom hit som en förfriskad 08:a under ”skumpaveckan”. Jag gick här i naturen, fick se huset och tänkte att det här är något fantastiskt, berättar Jan-Erik Ahlgren.

Han tog kontakt med dåvarande ägaren, Agneta Roosval, änka efter Johnny Roosval som tidigare var gift med konstnärinnan Ellen Roosval fram till hennes död.

– Det var till salu. Vem som helst fick inte köpa det, men jag berättade om min idé och hon tyckte om den. Jag bodde med henne två somrar här, innan hon gick bort. Köpet av Muramaris var ett misstag, men ett härligt misstag.

Tio år senare, 1995, var pengarna slut och Muramaris såldes på exekutiv auktion. Ny ägare blev gotlänningen Birgitta Amér. I dag ligger ägandet i sonens Stefan Amérs bolag.

– Det var nära att det blev privat, berättar Jan-Erik Ahlgren.

undefined
Villa Muramaris sett från havet.
undefined
I trädgården bland pyramidalmar, ligusterhäckar och buxbomklot finns flera skulpturer av Ellen Roosval, bland andra Bacchus, til vänster i bild, huggen i marmor.
undefined
Skulpturen ”Längtan” av Anna Petrus.

Under tiden Jan-Erik Ahlgren ägde Muramaris lät han flytta ut alla inventarier och magasinerade dem i Stockholm. I dag finns de hos Gotlands museum.

– Jag skrev ett donationsbrev där det ställs som krav att om Muramaris är öppet för allmänheten så ska inventarierna tillbaka hit, men om det blir privat så blir det inget.

Under visningarna får besökaren komma innanför de franska fönstren som vetter mot havet, men inte längre än så. Bakom avgränsningen får vi se Ellen Roosvals magnifika spis i sandsten, som förstördes vid branden 2013, men som sedan rekonstruerats med hjälp av gipsavgjutningar som Ellen lät göra.

undefined
Den stora spisen av sandsten förstördes i branden 2013, men tack vare bevarade gipsformar har den återskapats. Under helgens visningar ackompanjerades Jan-Erik Ahlgrens guidning av stillsam pianomusik.
undefined
Mycket av arbetet inomhus återstår ännu innan restaureringen är klar.
undefined
Även ”Rolfs spis” i frukostmatsalen har restaurerats. Rolf var Ellen Roosvals son. Till höger är Ellen och Rolf avbildade.
undefined
Jan-Erik Ahlgren fick en vision och köpte Muramaris 1985, men efter tio år var pengarna slut och fastigheten såldes på exekutiv auktion. ”Muramaris var ett misstag, men ett härligt misstag”, säger han.

Även spisen i frukostmatsalen har rekonstruerats, men i övrigt är det ännu mycket som återstår interiört. Stora delar av huset är ännu en byggarbetsplats. Det kommer att dröja innan besökarna kan få återuppleva Muramaris forna glans.

– Det tar nog tio år i alla fall innan alla interiörer är tillbaka, gissar Jan-Erik Ahlgren.

Jan-Erik Ahlgren visar runt i trädgården och stannar till vid den ena skulpturen efter den andra. Det här var Ellen och Johnny Roosvals kärleksnäste och än i dag lever förnimmelsen av kärlek och njutning kvar.

– Det är bara kvinnor som har utsmyckat huset, inga män, konstaterar han.

Han hoppas att det blir många fler guidade visningar för hans del.

– Jag vill att Muramaris ska vara ett utflyktsmål, att det ska finnas en restaurang och att folk ska kunna ha picknick i trädgården, att det ska leva. Jag kommer att vara här så mycket jag kan, säger han.

undefined
Jan-Erik Ahlgren visar runt i trädgården och berättar om både fauna och konst.
undefined
En vattenkastare, av Ellen Roosval, föreställande två luftandar som svävar högt upp på fasaden till Villa Muramaris

Och hans engagemang för konstnärshemmet slutar inte där. Jan-Erik Ahlgren arbetar även med en bok om sin tid som Muramaris ägare. Planen är att den ska bli cirka 300 sidor och hittills har Jan-Erik skrivit 140.

– Jag är så tacksam att jag fick spendera två år med förra ägarinnan, jag har så mycket information och jag har bara kommit till år 1987. Är det någon som har bilder från förr får ni gärna dela med er, för det har inte jag.

undefined
Ellen Roosvals skulptur av sin make Johnny Roosval.
undefined
Detalj av fontän i Muramaris trädgård, bronsfigur av Sigrid Fridman.

LÄS MER: Tio år sedan Muramaris brann

LÄS MER: Muramaris skatter börjar ta form igen

LÄS MER: Då kan Muramaris öppna igen

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!