Polisanmäler entreprenör som grävt ner Cementas avfall

Entreprenören utreds för möjligt miljöbrott sedan en väg grusats med avfall från Cementa. Nu polisanmäls denna av två markägare, som befarar att det kan bli dyrt att sanera.

Vägen vid Hästnäs upp mot Sandkullle-Annas stuga i Väskinde. Regionen väntar fortfarande på svaret från entreprenörens vattenprover av lakvatten.

Vägen vid Hästnäs upp mot Sandkullle-Annas stuga i Väskinde. Regionen väntar fortfarande på svaret från entreprenörens vattenprover av lakvatten.

Foto: Henrik Radhe

Väskinde2023-03-06 10:09

600 ton stoft från bränningen i Cementas ugnar har sålts till en gotländsk entreprenadfirma som utvecklar en ny metod för att grusa öns vägar. Som GA tidigare berättat finns ett pågående ärende kring en ungefär en kilometer lång grusväg vid Hästnäs, norr om Visby flygplats, där Region Gotlands miljö- och hälsoskydd granskar vad som skett. I vägen har ett avfall kallat CKD, som Cementa säljer blandat med ren cement under namnet Multicem, använts.

undefined
Leif Pettersson är granne med vägen och han är mycket oroad över vattnet i sin brunn. Som delägare i samfälligheten har han polisanmält entreprenören.

Nu polisanmäls också entreprenadfirman av två markägare. Simon Nilsson äger 170 meter av den väg som belagts med CKD och han hade ingen aning om detta.

– Jag har också mejlat firman och sagt åt dem att ta bort allt, säger han och berättar att han befarar att det kan bli dyrt att sanera eventuella utsläpp:

– Annars kommer det att bli mitt problem, och det kan kosta hur många miljoner som helst. Om det går ner i marken, som ligger mellan inre och yttre vattenskyddsområde, och kommer ner i Skogsholmstäkten kommer man nog att försöka hitta en syndabock.

Också Leif Pettersson, granne med vägen, har gjort en polisanmälan.

– Eftersom jag är delägare i vägens samfällighet, säger han och berättar att han har bekostat egna vattenprover som han nu väntar svar på.

undefined
Vägen vid Hästnäs upp mot Sandkullle-Annas stuga i Väskinde. Regionen väntar fortfarande på svaret från entreprenörens vattenprover av lakvatten.

22 februari gjorde miljöskyddsinspektör Martin Beijer en inspektion, och kom fram till flera brister kring hur Cementas avfall CKD har använts. Entreprenören ålades att snarast ta vattenprover i anslutning till den leriga och uppfrästa vägen. En vecka senare har ännu inte några provsvar kommit in till regionen.

– Vi får följa upp det här undre nästa vecka, säger Martin Beijer på fredagen.

I sin inspektionsrapport har Martin Beijer angett vilka ämnen i vattenproverna det är man ska leta efter, och som han misstänker kan ha urlakats från den CKD som lagts på vägen.

– I det här fallet har jag bedömt klorider, sulfater och metaller, säger han.

I en anmälan till regionen finns också en annan grusväg nämnd, där samma entreprenör ska ha gjort likadant.

– Det stämmer, den har gjorts innan och där har entreprenören lyckats bättre. Den vägen är inte halvfärdig, men jag har inte sett den själv, säger Martin Beijer.

En företrädare för entreprenadfirman säger till helagotland.se att man kommer att återställa vägen, så som markägaren har begärt.

– Självklart gör vi det, om det är det de vill.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!