”En grannfejd sedan många år tillbaka”

Fondstjärnan dömdes för anstiftan till skadegörelse. Ett miljonkrav, efter trädfällningen, ska alltjämt utredas. Enligt mannens advokat är bakgrunden en bygglovstvist.

Stubben efter ett av de nedsågade träden. Bild från polisutredningen.

Stubben efter ett av de nedsågade träden. Bild från polisutredningen.

Foto: Polisen

Västerhejde2023-03-13 06:02

Helagotland.se berättade nyligen om domen i Gotlands tingsrätt, efter att en man i 60-årsåldern låtit såga ner tre träd på sin grannes fastighet i Västerhejde.

Rubriceringen löd ”anstiftan till skadegörelse” och straffet blev hela 60 000 kronor i dagsböter.

Den höga summan förklarades med mannens ”ekonomiska förhållanden”. Vilka han i sig bestred, men rätten finner att han ”i närtid haft en synnerligen hög inkomst och därtill en förmögenhet”. Den dömde är nämligen en känd affärsman, som i media har kallats ”fondproffs” och vars senaste taxerade inkomst uppgick till nästan 30 miljoner kronor.

Detta kan i sig få betydelse för det enorma skadeståndskrav som grannen framfört, men som inte finns med i tingsrättsdomen.

Domstolen har nämligen bestämt att detta ska behandlas som ett separat så kallat tvistemål. Kravet som framförs där, för återplantering av tre träd, ligger på över en miljon kronor.

Just det avgörandet kan dock dröja, eftersom affärsmannen har bestämt sig för att överklaga själva skadegörelsen, enligt dennes advokat. Först när detta slutligen avgjorts kommer behandlingen av tvistemålet att återupptas.

Det finns dock ytterligare en pågående process mellan de berörda parterna i Västerhejde. ”Grannen”, en man i 45-årsåldern, beviljades förra året bygglov för ”nybyggnad av fritidshus” på fastigheten med de numera nedsågade träden. Detta överklagades av ”fondproffset”, som fick rätt av länsstyrelsen.

Bygglovet upphävdes alltså – något som i sin tur överklagades, till mark- och miljödomstolen i Nacka, av grannen i fråga. Dennes advokat hävdar jäv och att länsstyrelsen inte hanterat ärendet korrekt.

Huruvida mark- och miljödomstolen prövar fallet är ännu inte beslutat.

Det finns kopplingar mellan de olika målen. Frågor om hur den enes utsikt påverkas, av olika objekt på den andres tomt, förefaller centrala.

Men affärsmannens ombud ser dessutom bygglovstvisten som själva upprinnelsen till ”trädmålen”.

– Enligt min klient handlar den polisanmälan om ett hämndbegär. Det finns en grannfejd sedan många år tillbaka, menar advokaten.

Det stämmer inte alls, enligt grannen – som berättar att trädfällningen anmäldes redan innan bygglovet lämnades in:

– Sedan är det polisens handläggning som dragit ut på tiden. Målet handlar om att han tog ner våra träd olovligen, helt enkelt, inte om något annat.

”Trädmålet” har hittills hanterats av Gotlands tingsrätt, men är nu överklagat till högre instans.
”Trädmålet” har hittills hanterats av Gotlands tingsrätt, men är nu överklagat till högre instans.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!