När filmerna om Pippi Långstrump spelades in, med början 1968, stod det som blev Villa Villekulla i närheten av Oscarsstenen på Visborgsslätt.
I december året därpå flyttades huset till Kneippbyn där många genom åren har kunnat bekanta sig med den inredning som så många minns från filmerna.
Sedan 2022 är det Länsteatern som förser pippihuset med långstrumpar och även fröken Prysseliusar till dess sommarföreställningar, den här gånger är det tre tjejer som delar på uppdraget: Elvira Norbäck, Ellen Sundström och Elina Hörling, den sistnämnda ny för i år.
Men redan 1974 – många årtal här i början – hölls den allra första Pippi-teatern på Kneippbyn, det var operasångaren och skådespelaren Olle Sivall (1915-1999) – som idag har en väg vid Högklint uppkallad efter sig – som stod för såväl idé som regi.
Som Pippi valdes Ingrid Wahlgren, som spelat den egensinniga flickan i Närrevyn redan fyra år tidigare.
– Det var någon som kom ihåg mig därifrån, "ta henne", liksom, minns hon.
Detta skedde under en intensiv period av livet; en nyfödd bebis och dessutom en två- och en treåring att ta hand om. Men på den tiden fanns ännu inte uttrycket "gå in i väggen".
Men det blev bara en sommar?
– Ja, och jag vet inte varför, men så var det. Och då såg det inte ut som nu, med läktare framför. Då satt barnen i gruset här framför.
Pjäsen hette ”Pippi Långstrumps liv och leverne”, Tommy och Annika spelades av Anders Nordin, 12 och Lotta Ingelse, 11. Deras mamma gestaltades av revyprimadonnan Anna-Greta Ek.
En del uppehåll har det varit under årens lopp, men på senare år har teatern varit ett glatt inslag för många barnfamiljer. Och numera är det alltså Länsteatern på Gotland som förser sommarteatern med såväl proffs som barn från sina teaterskolor.
Elina Hörling är ny för säsongen:
– Det ska bli så himla roligt att vara hemma på Gotland en sommar, göra det jag är utbildad till och träffa nya kollegor, säger hon.
Ny inom scenkonsten är hon nämligen inte. Uppvuxen i Visby men boende i Göteborg har hon skådespelat på Liseberg och dessförinnan utbildat sig på såväl Balettakademin i Göteborg som på Musikteaterskolan i Bjärnum.
Tre dagars repetitioner har hon hunnit med inför premiären den 24 juni, manuset är skrivet av Thomas Sundström och baserat på Astrid Lindgrens böcker.
Föreställningen spelas sedan ett par gånger varje dag till slutpunkten den 14 augusti. Två jobbdagar, en ledig för respektive Pippi, så rullar det på.
– Tänk att få spela både en galen tjej och en proper dam, jag tror jag har båda inom mig, skrattar hon.
Du som vuxit upp med Pippi, vad har hon betytt?
– Hon är ju en stark och självständig karaktär, jag tror hon i det avseendet betytt mycket för många unga flickor, inklusive mig.
Den första filmen om Pippi Långstrump hade premiär 1969, inspelningen gjordes till stor del vid Vila Villekulla men även på flera håll i Visby innerstad. Astrid Lindgren hade förlagt handlingen till sekelskiftet och man letade miljöer i såväl Linköping som Öregrund och Östhammar innan valet föll på Visby.
När själva Pippi skulle hittas kände sig över 8 000 barn hugade. Valet föll på Inger Nilsson från klass 2B på Stjärneboskolan i Kisa i Östergötland, vars pappa sänt in ett foto där hans dotter hade flätor i håret och sommarfräknarna kvar.