Tvisten krossade husdrömmen – ”Något har gått snett”

Bygglovstvisten på Hallbrosvägen i Västerhejde är långt ifrån ett avslutat kapitel. Men för Sasha Nilsson, som planerat sin framtid i bostadsområdet, har sagan redan fått ett slut.

Sasha Nilsson och hennes man har bott på Hallbrosvägen i väntan på att deras hus ska byggas på området. Men den bygglovstvist som tornat upp sig har gjort att de har gett upp tanken om det drömboende som var anledningen till flytten från Stockholm tidigare i år.

Sasha Nilsson och hennes man har bott på Hallbrosvägen i väntan på att deras hus ska byggas på området. Men den bygglovstvist som tornat upp sig har gjort att de har gett upp tanken om det drömboende som var anledningen till flytten från Stockholm tidigare i år.

Foto: Jenny Nilsson

Västerhejde2022-09-22 18:10

I väntan på att drömhuset blev färdigt bestämde sig Sasha Nilsson och hennes man för att sälja sin bostad i Stockholm och flytta till ön. Paret köpte en av bostadsrätterna i de färdiga husen på Hallbrosvägen som byggdes i första etappen i det stora byggprojektet.

– Vi ville inte vänta. Det är ett drömprojekt med de här husens unika arkitektur. Jag har i alla fall inte sett något liknande, och som går att köpa även för oss som inte har så mycket pengar, säger Sasha Nilsson.

Hon berättar att de var tidigt ute att boka sin bostadsrätt, redan för drygt ett år sedan, innan bygglovet godkändes av regionens miljö- och byggnämnd. Paret har följt tvisten som började med att en granne till fastigheterna överklagade bygglovet till länsstyrelsen – som dock gjorde samma bedömning som regionen och därför avslog grannens ansökan. 

Efter överklagan till nästa instans, där alltså mark- och miljödomstolen nyligen gett grannen rätt i frågan, började de se sig om efter en "plan B".

undefined
I bostadsområdet längs Ygnevägen i Västerhejde har byggherren Atmosphere Home Development, sedan bolaget köpte hela området 2017, fram till i år färdigställt ett 20-tal par- och kedjehus.

Lägenheten de bor i sedan flytten till ön i maj är redan såld.

– Det spelar ingen roll för oss att vi redan sålt det första huset, det var en mellanlandning för att flytta in i vår drömbostad. Vi vill inte bo i något av de andra husen som redan är byggda, förklarar Sasha Nilsson.

Om tre månader flyttar de till ett annat hus i området, men det är bara ytterligare en mellanlandning, tills de har hittat något nytt, någon annanstans på ön.

undefined
Sasha Nilsson är en av många som berörs av den pågående rättstvisten kring bygglovet på Hallbrosvägen.

Sasha Nilsson menar att byggherren borde ha valt mer noggrant vilka hustyper de skulle ha i kvarteret, men också inte påbörjat fler etapper innan de första husen står helt färdiga.

– Samtidigt har de fått klartecken att bygga, från både regionen och länsstyrelsen. Men så här i efterhand kan jag tycka att länsstyrelsens bedömning kom väldigt snabbt, på ett par veckor. Man kanske tyckte som regionen, men i och med att reglerna tycks ha varit så otydliga så borde man ha varit noggrann.

undefined
Den springande punkten är byggnadernas höjd men också att de i vissa fall ligger för nära varandra. I detaljplanen för området används takfotshöjd, alltså den höjd där taket börjar sett nedifrån, som mått för högsta tillåtna höjd på nya byggnader.

Ärendet ligger nu i Mark- och miljööverdomstolen, efter att såväl Region Gotland som byggherren har ansökt om att få beslutet prövat i högre instans.

Sasha Nilsson kan egentligen bara krasst konstatera att drömprojektet som lockade dem till Gotland, inte blir av.

– Det är ändå tråkigt för det kunde nog ha blivit bra, men någonting har ju gått snett längs vägen.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!