"Man kliver tillbaka till 40-talet"

Från och med i sommar kommer besökarna vid Norrbys museigård kunna färdas nästan 100 år bakåt i tiden i den handelsbod som nu byggts upp i gårdens kafé.

Annelie Adolfsson Rosén i den nyligen inredda handelsboden i magasinets bottenvåning på Norrbys museigård.

Annelie Adolfsson Rosén i den nyligen inredda handelsboden i magasinets bottenvåning på Norrbys museigård.

Foto: Dennis Pettersson

Väte2022-06-08 20:15

Vid Norrbys museigård i Väte, som i år firar 20 år som kulturreservat, förstärks nu känslan av att komma tillbaka till 20- och 30-talet med en tidsenlig handelsbod som inretts i egendomens trädgårdskafé.

Handelsboden, vars inredning stått tre trappor upp på Fornsalen i Visby, flyttades till Norrbys då utrymmet på Fornsalen behövdes till annat.

undefined
Annelie Adolfsson Rosén i den nyligen inredda handelsboden i magasinets bottenvåning på Norrbys museigård.

– Det är betydligt trevligare att kunna behålla allt detta synligt än att det skulle packas ner i lådor och magasineras, säger Annelie Adolfsson Rosén, verksamhetsansvarig för museigården.

I handelsboden kommer man kunna köpa sig en nutida sockerdricka, men likt tidigare kan man också få sig en fika á la 1940 med kaffe och sju sorters kakor bakade enligt gårdens gamla recept. På smörgåsarna ligger leverpastej, prickig korv samt ägg och ansjovis.

– Man ska få en känsla av att man kliver tillbaka till 40-talet. Det ska vara som att komma till den tidens kaffekalas, säger Annelie Adolfsson Rosén.

undefined
Huvudbyggnaden på Norrbys uppfördes 1936-38. Edvin Johansson, ett av syskonen, tog inspiration av gården Kungs Starby i Vadstena, och lät sedan byggmästare Edvin Karlsson rita och uppföra huset.

Gården Norrbys speglar livet på 1930- och 40-talet. Det är en av Gotlands museums tre museigårdar vid sidan av Petes och Kattlunds. Sedan gården skänktes till Gotlands fornvänner 1995 har i stort sett ingenting förändrats.

Därför var det också viktigt att den rekonstruerade handelsboden skulle passa in tidsmässigt, även om en bondgård för 90 år sedan aldrig hade en egen handelsbod, understryker Annelie Adolfsson Rosén.

– Det känns egentligen konstigt att sätta in en egen handelsbod här, men eftersom det gamla magasinet är ombyggt till kafé så har man redan tagit ut svängarna lite grann där. Norrbys är ändå en så pass modern gård, det hade varit svårare att sätta in handelsboden på Petesgården, säger hon, och syftar på att Petes ju skildrar livet under tidigt 1800-tal.

I Väte har det också funnits en rad handelsbodar under 1900-talets gång även om ingen av dem legat just vid Norrbys, menar hon.

– Det vi visar ska man kunna lita på att det stämmer, det ska vara autentiskt och kunskapsbaserat för besökarna.

undefined
En rad nostalgiska emaljskyltar ska upp på väggarna i handelsboden. Här en från Svea Margarin – "den gräddrikaste".

Den gamla butiksinredningen består av en stor köpmansdisk och ett digert hyllsystem med utdragslådor i betsat trä. Denna inredning tillverkades på Gotland under tidigt 1900-tal och användes i Edvin Krohns speceriaffär som fram till 1971 låg på Sankta Katarinagatan nära Stora torget i Visby.

– Inredningen snickrades av Olofssons möbelverkstad, som var Visbys sista finsnickeri med verkstad i Almedalen, säger Annelie Adolfsson Rosén.

undefined
Annelie Adolfsson Rosén i den nya handelsboden på Norrbys.

Bland det som syns på hyllorna finns förpackningar, flaskor, fotogenlampor och andra pinaler som kunde köpas i en handelsbod på den tiden. Allt hämtat från Gotlands museums föremålssamlingar. På väggarna sitter också en rad olika emaljskyltar av äldre slag.

– Bland de förpackningar som finns bevarade från handelsbodar är det mest sådant som man inte kunde äta, som tvål, tvättmedel och annat.

På hyllorna kan nämnas Persil tvättmedel, Tomteskur för golvskurning, eller en flaska ricinolja för den som var hård i magen.

undefined
Av de förpackningar som bevarats till våra dagar finns mest tvål, tvättmedel "och annat som man inte åt upp".

Vid sidan av det gamla sädesmagasinet med kafé och handelsbod består Norrbys av mangårdsbyggnad, ladugård, en damm med Gotlands äldsta vattenkvarn, och 30 hektar åker- och skogsmark.

På gården verkar en museiboende som tar hand om gårdens grisar, höns och lamm som finns där sommartid.

Norrbys museigård är öppen för besök och guidade turer i bostadshuset varje dag från 26 juni till 14 augusti.

Norrbys i Väte

Norrbys visar en typisk mellanstor gotländsk gård från 1900-talets början.

Det var syskonen Edvin, Martha och Erik Johansson som bebodde gården. Alla förblev de ogifta och barnlösa.

Edvin (1900-1985) såg efter skogen och gav inspiration till huset, som han lät byggmästare Edvin Karlsson rita. Martha (1903-1995) hade hand om hönsen, hemmet och trädgården. Erik (1911-1975) tog hand om djuren och ägnade sig åt jakt.

Martha testamenterade hela gården till Gotlands fornvänner, innan hon gick bort 1995. 

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!