Ingen har nog missat att det än en gång är brist på vatten på Gotland. Region Gotland har vädjat om att vattenförbrukningen måste minska. Nu hotar regionen med att sänka vattentrycket om inget drastiskt händer.
– Om inget görs nu så kommer det få långsiktiga konsekvenser på grundvattennivåerna. Det kommer förmodligen synas nästa sommar, säger Leif Thomsson enhetschef på regionens vattenenhet.
Leif menar att läget är allvarligt och det en sänkning av vattentryck kan komma att bli en åtgärd om inte områden som Slite, Åminne och Ljugarn vattenförbrukning sjunker. Planen är inte klar ännu om när det i så fall kommer att ske, men han menar att det inte ser bra ut.
– En vattentryckssänkning kommer bli en kollektiv bestraffning. Men det är vår sista utväg om inte läget förbättras, säger Leif.
Som privatperson kommer man märka av det sänka vattentrycket med att det tar längre tid att fylla på en vattenflaska eller att strålen inte är lika stark i duschen. Men de som kan påverkas i större grad är företag runt om på ön.
Leif säger att regionen informerat om en möjlig sänkning, men ännu har inga företag hört av sig.
Under 2016 sänktes vattentrycket i ledningar runt om på ön. Sedan dess har vissa zoner runt om i Visby fortsatt sänkt tryck i kranen. Det handlar bland annat om Visby innerstad och området där Visby mejeri ligger.
– Under 2016 hörde en restaurang av sig och klagade på att läskmaskinen inte fungerade. I dag är det många restauranger och fastigheter som installerat tryckförhöjande anordningar, säger Leif.
På sociala medier sprids en bild av att problemet är dåliga ledningar som läcker vatten. Men det påståendet menar Leif är falskt. Enligt honom har Gotland ovanligt lite läckage, jämfört med andra regioner, och man arbetar snabbt om något sådant skulle ske.
Leif Thomsson tror istället att den främsta orsaken till den stora vattenkonsumtionen är det stora antalet besökare på ön.
– Turisterna känner inget ansvar när de är på semester, överlag är gotlänningarna bra på att spara vatten, säger Lars.
Jonas Henning är VD på Slite Strandby. Han bekräftar att det går åt mycket vatten när hans verksamhet tar in dubbelt så mycket folk per dygn jämfört med förra året. Om en vattentryckssänkning däremot skulle ske är det restaurangen som kommer ta stryk.
– Det kommer bli totalt kaos, vi kommer behöva stänga ner restaurangen. Om diskmaskinen inte fungerar i köket finns det inga rena tallrikar. Utan rena tallrikar kan vi ju inte servera mat, säger han.
Jonas tycker att problemet ligger i politiskt handlingsförlamning.
– Kolla ut i havet och i kalkbrotten, vatten finns ju men ändå hamnar vi här gång på gång. Det här är bara dålig politik, säger Jonas Henning.
Barlingbo Bryggeri producerar öl, cider och andra drycker. De försöker i dagsläget att hitta lösningar om en vattensänkning skulle ske. Produktionen kommer i så fall att gå långsammare vilket kan drabba företaget ekonomiskt då de befinner sig i högsäsong för försäljning.
Jonny Warg som är VD för bolaget säger att de aktivt vänder på varje sten för att minska förbrukningen av vatten och förbereda sig på en vattentryckssänkning. Bryggeriet har i dag en av den lägsta vattenförbrukningen per liter bryggd öl, jämfört med andra bryggerier.
– Beslutet kommer vara något bryggeriet får acceptera. Vi ingår också i kommunen och alla måste ta sitt ansvar, säger Jonny.