"Viktigt tillskott för vårt levande på ön"

Sedan 2018 har byggandet av bräckvattenverket i Kvarnåkershamn pågått. Nu står anläggningen klar och snart kommer ett nytt sorts vatten att rinna i ledningarna.

Det nya bräckvattenverket i Kvarnåkershamn.

Det nya bräckvattenverket i Kvarnåkershamn.

Foto: Malin Stenström

VATTENFÖRSÖRJNING2019-06-13 17:05

Dricksvattensituationen uppmärksammas allt mer och på Gotland har läget blivit allvarligare. Under de senaste 40 åren har man inte kunnat exploatera någon ny vattentäkt av betydelse, och de fyra grundvattentäkter som används i dag varierar i både kvantitet och kvalitet. Framför allt har problemet påverkat södra delen av ön. Där har det gått så pass långt att nya bygglov för vatten- och avlopp inte har kunnat beviljas. Med detta som bakgrund har ett nytt bräckvattenverk byggts i Kvarnåkershamn. Spaden sattes i jorden år 2018 och nu är anläggningen färdig.

– Det här bräckvattenverket löser inte alla framtida problem med vattenförsörjning men det är en viktig pusselbit för att säkra tillgången på delar av ön, säger Karl-Johan Boberg (C), ordförande i tekniska nämnden.

Det nya verket är, precis som det i Herrvik, ett avsaltningsverk. Det innebär att man pumpar upp havsvatten från Östersjön som sedan avsaltas och remineraliseras. Därefter blandas det med grundvatten innan det levereras som dricksvatten till abonnenterna. Det grundvatten som kommer att användas i Kvarnåkershamn kommer från täkten i Stånga. Hur stor andel havsvatten samt grundvatten det kommer att vara i blandningen är dock inte fastslaget, utan det kommer att variera beroende på årstid samt på vattentäktens tillstånd.

– Vi får inte äventyra Stångatäkten, säger Tommy Grönström från tekniska förvaltningen.

Det är han som har varit projektledare för bygget och han berättar att den nya anläggningen, med sina 2 200 kvadratmeter, är norra Europas största avsaltningsverk. Totalt har verket en kapacitet på 7 500 kubikmeter per dygn, vilket är lika med dricksvatten till 35 000 personer. Till en början kommer man däremot endast att använda en femtedel av kapaciteten. Detta då det inte finns ett större behov i nuläget. Men förhoppningarna är, enligt Karl-Johan Boberg, att verket ska bidra till ökad inflytt på södra Gotland.

– Vi hoppas att vi får igång byggandet nu när vi kan leverera vatten- och avlopp, säger han.

Även regionens VA-chef Susanne Bjergegaard Pettersson menar att verket kommer att spela en väsentlig roll för Gotlands framtid.

– Avsaltningsverket är ett viktigt tillskott för vårt fortsatta levande på denna ö, säger hon.

På måndag den 17 juni börjar anläggningen i Kvarnåkershamn att leverera vatten och de områden som först berörs är bland annat Silte, Sproge, Nisseviken och Hablingbo. Därefter kommer övriga delar av södra Gotland att anslutas till nätet.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om