Det har varit tal om en ny stadsdel på Visborg i Visby under många år. När politiken 2016 gav grönt ljus uppskattade man kostnaden för bland annat gator, vägar och avlopp till 800 miljoner kronor. Nu ligger den siffran på 1,8 miljarder kronor.
Så – vad hände?!?
Enligt Johan Åberg, tillförordnad projektledare, beror kostnadsökningen främst på skärpta lagkrav vad gäller skyfallshantering vid nybyggnation. Detta mot bakgrund av att extremväder förväntas bli vanligare i takt med att klimatet förändras.
– Vi talar i det här sammanhanget om 100-årsregn, det vill säga ett kraftigt skyfall som inträffar var hundrade år. Och när vi fick resultaten för skyfallsutredningen i våras visade det sig att delar av området kan få problem vid ett sånt oväder, säger han.
Särskilt utsatta är kvarteren längs Kung Oscars väg och Vädursgatan – det vill säga kring området som ska ut på maranvisningstävling.
– I samband med att markanvisningstävlingen skulle lysas ut fanns det frågor som vi inte hade svar på som behöver undersökas närmare. Det finns visserligen tekniska lösningar på skyfallsproblematiken. Till exempel kan vi ganska lätt åtgärda det med dräneringskanaler, magasin och små dammar på området. Men – vad händer då med tillrinningen i Langes hage? Det vet vi inte, och om detta skulle påverka den vattentäkten måste vi tänka om, säger Johan Åberg.
Ett annat beslut som klubbats igenom efter 2016 är att avloppsvattnet i den nya stadsdelen ska källsorteras. I praktiken innebär det dubbla rör: Ett för allt som spolas ner i toaletten, ett annat för vatten från disk, dusch och tvätt. Det första går till reningsverket, det andra återanvänds, bland annat till bevattning.
– När det här projektet började var det inte lika mycket prat om vattenbrist. Sommaren 2018 och torkan då blev vändpunkten. Med dubbla rör kan vi spara vatten, men det är förenat med högre kostnader. Kortsiktigt i alla fall, för samtidigt är detta något man kan tjäna på i det långa loppet. Det är nu uttalat att Visborg ska ha en miljö- och hållbarhetsprofil, och det blir också ett säljargument på bostadsmarknaden, säger Johan Åberg.
Finns det andra faktorer som bidrar till att driva upp kostnaderna? Ekonomin mår ju inte toppen för stunden.
– Kostnadsökningarna vi ser nu är framför allt kopplat till det jag nämnt. När vi väl börjar bygga har ekonomin förhoppningsvis stabiliserats, men det kommer nog att dröja innan kostnadsläget är tillbaka på samma nivå som före pandemin och kriget.
Och det blir inga problem att få politikerna att anslå mer pengar?
– Vi har haft en dragning för politiken om de nya förutsättningarna. Som vi uppfattar det är alla eniga om att vi måste ta detta i land, och medvetna om att det kommer att kosta pengar. Vissa av de kostnaderna tas på VA-kollektivet, men det blir också investeringskostnader som regionen får ta. Sedan måste vi så klart göra vårt bästa för att det inte ska bli för dyrt. Då skulle ju hela projektet bli ointressant för exploatörerna.
Den berömda spaden då, när sätts den i marken?
– Markanvisningstävlingen som vi tvingades dra tillbaka, den ska genomföras i år är det tänkt. Förhoppningen därefter är byggstart för de första större projekten 2023-2024. Sedan är det många lägenheter som ska byggas, så Villastaden (marken väster om arenan och motionsområdet) lär vi se först om 20 år, säger Johan Åberg.