När trafikljusen togs bort i korsningen Söderväg-Gutevägen ansågs det först inte lämpligt att flytta fram den västra stopplinjen – det vill säga den när man kommer från hamnen.
Men efter en tid med många synpunkter från allmänheten, har regionen tänkt om. Efter sommaren gick regionen ut med att man tänkte flytta övergångsstället så att stopplinjen istället hamnar efter övergången. En åtgärd som, enligt Björn Rabenius, avdelningschef på park- och trafikavdelningen, skulle ske under hösten.
Men än har inget hänt. I ett mejlsvar till redaktionen i december förklarar Jonathan Berényi, trafikingenjör på teknikförvaltningen, förseningen:
”Ambitionen var att utföra trimningsåtgärder under senhösten 2023 men givet korsningens nuvarande utformning medför flytt av stopplinje även justering av kantstöd, refuger samt förändrad höjdsättning av intilliggande asfaltsytor. Efter dialog med entreprenör i kombination med vinterns ”tidiga” ankomst beslutade vi att åtgärden kommer att utföras under våren 2024 när förutsättningarna för asfaltsarbeten är bättre. Det behöver vara snö- och frostfritt samt uppehållsväder för att resultatet ska bli bra”.
Parallellt med detta och som ett led i att minska trycket på Visborgsgatan, som har kommit att kallas ”smitvägen”, planerar förvaltningen för nya hastighetsbegränsningar. Att hastigheten ska sänkas på Visborgsgatan är känt sedan tidigare – vilket Helagotland skrev om i slutat av oktober.
Nu har förvaltningen ett färdigt förslag. 30-sträckan förbi förskolan Karlavagnen, ska vara kvar – resterande del av Visborgsgatan norrut fram till Skansport ska övergå till 40 kilometer i timmen. Nytt är att även Byrumsgatan, mellan Visborgsgatan och Söderväg, får sänkt hastighetsgräns, från 50 till 40 kilometer i timmen.
Att Byrumsgatan omfattas ska inte ha direkt koppling till omledning av trafiken, bort från Gutebacken.
– Anledningen att även Byrumsgatan tas med nu är för att undvika en onödig plottrighet av olika hastigheter, säger Jonathan Berényi.
Han hänvisar till den hastighetsöversyn som teknikförvaltningen planerar att genomföra i Visby. Översynen görs i enlighet med handboken ”Rätt fart i staden – hastighetsnivåer i en attraktiv stad” och syftar till att övergå till jämna hastighetsgränser: att 50 kilometer i timmen ersätts av 40 eller 60. 30 kommer fortsatt att gälla utanför skolor och på bostadsgator.
Enligt Jonathan Berényi anser teknikförvaltningen att den föreslagna hastighetsändringen kan motiveras då den ger ökad trafiksäkerhet, bättre miljö och endast marginell påverkan för framkomligheten (längre restid).
– Även om Visborgsgatan är bred förekommer gatuparkering som påverkar trafiksäkerheten och framkomligheten. Gatan har varierande bredd på gångbana och trottoar men ingen iordningställd och utmärkt cykelbana vilket innebär att cyklister färdas i blandtrafik tillsammans med motorfordon i körbanan.
– Forskningen om trafiksäkerhet och människokroppens begränsningar går framåt och i takt med detta har också acceptansen för lägre hastighetsgränser i tätort ökat bland allmänheten. Lagstiftningen har därför förändrats för att återspegla detta, fortsätter han.