Afrouz Taghavi har Gotlands ovanligaste jobb

Mitt bland glasflaskor, provrör, tempererade skåp, slangar och maskiner har kemisten Afrouz Taghavi sin arbetsplats. ”Det här är mitt hem”, säger hon.

Afrouz Taghavi utbildade sig till kemist i Iran. Sedan 2011 arbetar hon vid Visby lasarett med att analysera vattenprover. Som kemist vid lasarettet har hon Gotlands ovanligaste jobb.

Afrouz Taghavi utbildade sig till kemist i Iran. Sedan 2011 arbetar hon vid Visby lasarett med att analysera vattenprover. Som kemist vid lasarettet har hon Gotlands ovanligaste jobb.

Foto: Clara Wasell

Visby2024-03-21 18:30

För en tid sedan gjorde vi ett reportage om Gotlands vanligaste jobb och träffade Maria Nordahl vid Roma äldreboende, en av 796 undersköterskor på ön. Att utse det ovanligaste jobbet är inte lika enkelt. Vid Region Gotland finns ett tiotal yrkeskategorier med bara en anställd. En av kategorierna är kemist vid Visby lasarett, som bara har en anställd. Den tjänsten innehas av Afrouz Taghavi.

En sjukhuskemist arbetar med patientnära analyser, det vill säga det som finns i kroppen. Afrouz Taghavi poängterar att hon analyserar kemiska ämnen som finns utanför kroppen, vilket visar sig uteslutande vara att undersöka vatten av olika slag– råvatten, badvatten från strandbad, bassängvatten, dialysvatten och dricksvatten. Ett arbete som blev högaktuellt i början av november, då 40 000 personer i Visby med omnejd under drygt en månades tvingades koka sitt dricksvatten.

– Det var jag som upptäckte att bakterien clostridium fanns i dricksvattnet. Jag ringde vattenverket direkt, och när även omprovet innehöll bakterier så beslutade regionen att rekommendera kokning av vattnet, berättar hon.

undefined
”Vi har bra koll på vattnet här på Gotland”, tycker Afrouz Taghavi.

Upptäckten av clostridium i dricksvattnet visade hur viktigt hennes jobb är.

– Jag tycker att vi har bra kontroll på vattnet här på Gotland. Vi är fem som jobbar med vattenprover vid lasarettet. Efter att vi upptäckt clostridium i vattnet tog vi jättemånga prover, men hann inte med allt trots att vi jobbade mycket övertid. Vi skickade även prover till fastlandet, säger hon och berättar att veckorna med övertid ändå hade en del fördelar:

– Jag kunde ta ut en del i pengar, och fick dem lagom till jul.

undefined
Afrouz Taghavi, kemist vid Visby lasarett.

Även om det fortfarande ofta analyseras prover från den bakteriedrabbade täkten vid Langs hage, så verkar arbetstempot något lugnare när vi besöker Afrouz Taghavi. Den här dagen ska hon mäta syreförbrukningen i fem olika typer av vatten. Till prover med bassängvatten, råvatten, vatten från regionens ledningsnät och från vattenverket tillsätts svavelsyra och kaliumpermanganat, och efter kokning i 20 minuter är de klara för analys. Hög syrehalt är bra. Låg syrehalt, däremot, indikerar att det troligen finns organiska ämnen i vattnet. 

undefined
Jobbet kräver stor noggrannhet när ph-värden, färg, syrehalt, salthalt, förekomst av bakterier, metaller och joner undersöks. Att hålla ordning på alla slangar är viktigt, berättar Afrouz Taghavi.

Vid lasarettet tar man inte bara emot vattenprover som Region Gotland lämnar in, även vatten från privatpersoners brunnar analyseras.

Tid och temperatur är viktigt när man analyserar. Under intervjun piper det till, och Afrouz Taghavi springer bort till en kastrull med kokande vatten och hämtar ett ställ med provrör. Maskiner med slangar, pumpar och karuseller finns det gott om överallt, men mitt i all teknik trivs Afrouz bra.

– Det här är mitt hem. Jobbet är jättekul, jag har bra arbetskamrater och jag trivs jättebra på Gotland.

undefined
Livsmedelsverket testar regelbundet att provtagningen i Visby uppfyller alla krav. Afrouz Taghavi visar upp en karta med preparerade prover, som efter analys ska ge förväntat resultat.

Att Afrouz Taghavi skulle hamna som kemist på Visby lasarett var inget hon tänkte sig när hon utbildade sig vid universitetet i Tabriz, en stad i norra Iran. Trots fyra års studier var det svårt att få ett jobb som matchade utbildningen i Iran. Att hon kom till Sverige berodde på att hennes make Radin efter kriget mellan Iran och Irak under 1980-talet flyttat hit, och bosatt sig i Visby.

– Vi var utomlands i elva år, sedan flyttade vi till Sverige. Den 1 oktober 2011 fick jag jobb vid Visby lasarett. Här får jag användning för hela min utbildning, säger Afrouz Taghavi.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!