Ska ha svindlat närstående – kan få långt fängelsestraff

Den 59-åriga kvinnan agerade på egen hand och lurade sina bekanta att investera i falska fonder. Det hävdar hennes medåtalade, som vägrade att titta på kvinnan när det stora bedrägerimålet hade sin slutförhandling. Själv skyller kvinnan på en annan person som ska påverkat henne.

Sedan den 14 maj har rättegången pågått i Gotlands tingsrätt där kvinnan står åtalad för bedrägerier för miljontals kronor.

Sedan den 14 maj har rättegången pågått i Gotlands tingsrätt där kvinnan står åtalad för bedrägerier för miljontals kronor.

Foto: Eleonor Svensson/Ur polisens förundersökning

visby2024-06-30 12:01

Över åtta miljoner kronor. Så mycket anklagas den 59-åriga kvinnan för att ha lurat åtta målsäganden på i ett stort bedrägerimål som nu slutligen ska avgöras. De drabbade personerna hade utlovats hög avkastning på olika investeringar, bland annat i pensionsfonder i Tyskland, en avkastning som de aldrig såg till. I stället ska pengarna ha spenderats direkt av 59-åringen.

Enligt åtalet har 59-åringen begått brotten under en lång tid, från 2010 fram till att hon frihetsberövades i maj 2021. Redan 2016 inleddes dock den omfattande utredningen som även kom att omfatta fem personer som åtalats för att ha hjälpt till med bedrägeriet.

När slutpläderingarna ägde rum vid Gotlands tingsrätt under torsdagen och fredagen beskrev åklagare Susanne Wihlborg hur 59-åringen använde sina insamlade pengar för att finansiera sina vidlyftiga vanor. Hon levde lyxliv med resor i Europa, långa vistelser på hotell i Stockholm, och inköp av märkesvaror från Gucci och Louis Vuitton som hittades vid en husrannsakan. Stora summor ska också ha gå till spel. Samtidigt var hennes taxerade inkomst mycket låg.

Åklagaren underströk konsekvenserna som bedrägeriet har haft på de drabbade. En har drabbats av självmordstankar, en annan hade svårt att försörja sina barn, hävdade åklagaren.

– Hon har agerat med en stor hänsynslöshet och förslagenhet, sa Susanne Wihlborg om den åtalade kvinnan.

59-åringen ska ha använt flera olika telefoner för att upprätthålla skenet av att det var flera trovärdiga personer som hanterade investeringarna. I själva verket styrde hon gruppen själv, menar åklagaren.

– Hon borde ha ett riktigt långt fängelsestraff, sa Susanne Wihlborg, och jämförde med ett annat bedrägerifall som gav sju och ett halvt års fängelse.

För de övriga åtalade ansåg hon att fängelsestraff på mellan sex månader och ett år var lämpligt. Hon vill också att samtliga åtalade ska betala stora skadestånd.

undefined
Åklagare Susanne Wihlborg yrkar på ett flera år långt fängelsestraff för den åtalade kvinnan.

I rättssalen satt 59-åringen på samma sida som de medåtalade – stämningen var kylig. De tre kvinnorna och två männen, som bland annat åtalas för medhjälp till grovt bedrägeri och olika grader av penningtvättsbrott, hävdar att de inte har varit en del av en bedrägeriliga, utan att de själva är offer för 59-åringens plan. Två av dem vände sig demonstrativt bort från 59-åringen och tittade åt andra hållet under slutförhandlingen.

När det var huvudpersonens tur att försvara sig var det den sista delen i en rättegång som har pågått sedan mitten av maj. Försvararen Tomas Petterson argumenterade för att 59-åringen aldrig haft någon brottsplan. I stället har hon varit i en kriminell persons våld som har såväl misshandlat henne som utsatt henne för hot. Det är denna person som är den verkliga hjärnan bakom härvan, menade Pettersson.

Tomas Pettersson tillbakavisade också åklagarens beskrivning av 59-åringen som en person som "åt gott och bodde flott".

– Det här är ingen lyxtjej. Hon har kört en flera år gammal bil och bott i husvagn, sa han, och la till att hans klient var "chockad" över att åklagaren jämförde målet med ett som ledde till över sju års fängelse för den åtalade.

Han yrkade på att 59-åringen ska frikännas från brott.

undefined
Tomas Pettersson, kvinnans försvarare, menar att hon har varit styrd av en annan person, som är den egentliga gärningsmannen.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!