Amanda blev Sveriges ansikte i Hongkong

I slutet av augusti 2019 åkte gotländska Amanda Björkman från sitt universitet i Nederländerna till Hongkong för att studera som utbytesstudent. Det hon inte visste då var att hon bara några veckor senare skulle synas i medier över hela Sverige.

Amanda Björkman blev hela Sveriges ansikte i Hongkong när demonstrationerna belägrade hennes universitetet. På Gotland kan hon återhämta sig, även om hon egentligen inte vill släppa konflikten som hennes vänner fortfarande är mitt i.

Amanda Björkman blev hela Sveriges ansikte i Hongkong när demonstrationerna belägrade hennes universitetet. På Gotland kan hon återhämta sig, även om hon egentligen inte vill släppa konflikten som hennes vänner fortfarande är mitt i.

Foto: David Skoog

Visby2020-01-30 11:11

För under tiden som Amanda studerade i Hongkong ökade intensiteten mellan demonstranter och polis i den konflikt som världens medier följt sedan sommaren 2019. Hennes studentkamrater var engagerade i demonstrationerna och för att hjälpa till kände Amanda att det hon kunde göra var att ta kontakt med svenska medier.

– Jag hade fotat en del, så jag skickade till lite olika medier, säger Amanda Björkman.

Däribland de lokala medierna på Gotland och några rikstäckande medier. Snabbt nappade några av mediehusen, och därefter blev Amanda kontaktad av fler och fler journalister.

Dagens Nyheter, Aftonbladet, SVT, TV4, P4 Gotland, Gotlands Tidningar, Gotlands Allehanda och säkert fler där till skrev om Amanda som befann sig mitt i Hongkongs kaos. Något som inte bara var enkelt för Amanda, som inte var van vid att vara på löpsedlarna.

– Jag hade inte räknat med det. Jag hade tänkt "Här är mina bilder, ni får använda dem". Det var ju kul att folk var intresserade, för det känns viktigt att folk pratar om det, men det blev lite jobbigt. Det blev så mycket fokus på mig och min upplevelse, när det jag egentligen ville få ut var att folk kämpar för demokrati och sina rättigheter, säger Amanda.

I december avslutade universitetet i Hongkong sin termin i förtid då området belägrades och blev en bas för demonstranterna. Många utbytesstudenter skickades hem av sina respektive konsulat, och efter några dagar bosatt innanför barrikaderna kontaktade även det svenska konsulatet Amanda och hon fick då åka till Vietnam i två veckor.

– De rekommenderade det. De sa inte att vi måste, men vi hade också plugg kvar att göra, och då var det lättare och billigare att sitta i Vietnam.

Amanda åkte tillbaka till Hongkong innan jul för att bland annat ta emot några svenska vänner som hälsade på.

– På nyårsdagen hölls en av de största demonstrationerna hittills. Det var över en miljon människor som gick i leden, folk som gick fridfullt, pensionärer och barnfamiljer. Jag hade några svenska kompisar som var där och de sa att det de såg då, det syns inte så mycket i media längre.

Det är ett problem tror Amanda. Att de fredliga, stora demonstrationerna inte syns lika mycket i media, vilket medför att våldet trappas upp för få medieutrymme.

– Det blir en tröskel. Nu har det varit så mycket våld på skolorna så för att få nyhetsvärde nu måste det trappas upp ytterligare. Det är klart att det är mycket sammandrabbningar och våld, men de inträffar ju ofta efter de stora demonstrationerna med tusentals människor. Det är fortfarande massvis med små protestaktioner över Hongkong varje dag. Folk ställer sig och sjunger eller står i shoppingcenter och ropar slogans. Verkligen fridfulla protestaktioner.

I januari lämnade Amanda Hongkong och tog en paus hemma på Gotland innan sista terminen av hennes studier satte igång i Nederländerna där hon läser Sociologi och politik inom Liberal Arts. Men även på hemmaplan har hon inte släppt Hongkong, och när terminen börjar ska hon skriva sin C-uppsats om konflikten.

– Här skulle jag kunna koppla bort allt. Men det vill jag inte göra. Man påverkas väldigt mycket, och jag har varit engagerad emotionellt. Men det skaver lite. Jag kan bara åka hem till Sverige där jag har mina rättigheter och friheter. Jag behöver inte gå ut på gatorna och försvara dem.

Bland hennes vänner i Hongkong är saken så pass viktig att de är beredda att riskera att bli arresterade och missa både skola och arbete.

– Folk är väldigt trötta, många av mina vänner som jag träffade innan jag åkte sa ju det. Nu börjar skolan igen och då ska man återigen bolla skolan, plugget och det sociala men samtidigt gå ut och demonstrera. Det som blir tragiskt men starkt är att när jag pratat med demonstranter om vad de tror kommer hända, så har de ingen optimism. De tror inte att det här kommer leda någonstans. Men frågan är så otroligt viktig för dem så de tar sin tid och går ändå ut och riskerar att bli arresterade.

Hongkong har också fått Amanda att på ett nytt plan tänka på vad som är viktigt i livet, och även att värdesätta närheten till familjen. Så när studierna väl blir klara är planen att återvända hem till Sverige efter flera år utomlands.

– Jag flyttade härifrån när jag var 17, och har inte bott i Sverige sedan dess, så jag är ganska sugen på att flytta tillbaka. Hongkong har påverkat mig på det sättet. Det har fått mig att tänka på vad som är viktigt och hur man kan påverka. Jag har nu varit i Holland, Norge, Hongkong och lite i Thailand och på alla ställena har jag inte varit tillräckligt integrerad att jag kan känna att jag kan vara politiskt engagerad på den nivå som jag kanske vill vara för att påverka på riktigt. Men det kan jag göra i Sverige, för jag är ju svensk.

Och frågorna är minst lika viktiga här, menar Amanda. Även om det exakta problemet som finns i Hongkong känns avlägset i Sverige.

– Jag tror att det i stora delar av västvärlden är lätt att ta demokratin och våra rättigheter för givet. Men när man är i ett samhälle där de rättigheterna inskränks hela tiden så inser man att det skulle kunna hända här också, även om det känns långt bort och skulle ske på ett annat sätt. Med tanke på utvecklingen i Sverige och Europa med växande högerpopulistiska partier, det har man sett förr hur det undergräver och underminerar demokratin. Det är klart att det diskuteras men det borde vara en mer central fråga i alla politiska diskussioner.

– Vikten i att aktivt bevara de rättigheter och den demokrati vi har, det har jag fått med mig från Hongkong.

Protesterna i Hongkong

I april 2019 presenterades ett lagförslag som skulle utöka möjligheterna att lämna ut brottsmisstänkta från Hongkong till Kina.

Kritiker menade att det skulle öka Kinas kontroll över Hongkong och att lagen kunde nyttjas för att tysta aktivister och journalister.

I september drogs förslaget tillbaka men protesterna fortsatte. Man ställde bland annat krav på en demokratisering av Hongkong.

Protesterna har sedan dess eskalerat och blivit våldsammare. Men det hålls även stora fredliga demonstrationer.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!