Strax före jul körde lastbilschauffören Tony Nilsson ned med en hjälpsändning till Polen som arbetsgivaren Tobbes Bud hade varit med och anordnat för Josefine Esperanza, med förnödenheter som skulle vidare till ridanläggningen i ukrainska Butja. Han återvände till Gotland med känslan av att vilja göra mer.
– Jag började spåna på att det går att göra fler resor med förnödenheter och på den vägen är det, säger Tony Nilsson.
I mellandagarna lade Tony ut ett inlägg på Facebook om att han skulle göra en insamling med förnödenheter att köra ner med huvudsaklig destination Gammalsvenskby. Arbetagivaren Tobbes Bud hakade omedelbart på och sedan tog insamlingen snabbt fart, både bland privatpersoner och företag.
– Facebook är stort haha, det blev större respons än vad jag hade kunnat föreställa mig. Sedan har det rasslat till med inlämningar.
Tobias ”Tobbe” Almqvist som driver Tobbes Bud instämmer:
– Det har fått ett galet genomslag. Både på gott och ont får man säga. Många tycker att det är jättebra, men det finns också vissa som ifrågasätter, säger Tobias Almqvist.
Vad består ifrågasättandena av?
– Mycket handlar om var det hamnar. Det är ju det viktigaste för oss, och där har vi Sofia till hjälp och hennes kontakter gör att vi känner oss trygga i att det kommer hamna där det behövs. Ett annat alternativ vi hade var att köra allt till en stor omlastningscentral i Polen, men då vet man aldrig var det sen hamnar.
Nämnda Sofia är Sofia Hoas, ordförande i föreningen Svenskbyborna.
– Hon tar ett stort ansvar med hur allt ska fördelas. Det känns jättebra att kunna dra nytta av Sofia så att vi vet att grejerna kommer fram till rätt ställe, säger Tony Nilsson.
– En del av sakerna från den här hjälpsändningen kommer gå till andra platser i frontzonen, där de gör än mer nytta än i Gammalsvenskby, säger Sofia Hoas.
Täcken, djurmat, vinterjackor och skor, en pall med jaktradior och sjukvårdsartiklar från Visby lasarett, bland annat en narkosmaskin, är exempel på saker som samlats in. Sjukvårdsartiklarna ska gå till sjukhuset i Berislav.
Transporten som kommer köras är en lastbil med tillhörande släp som har plats för 36 pallar med hjälpartiklar, vilket är sammanlagt 120 kubikmeter gods.
Vad har ni fått mest av?
– Sanitetsartiklar är det vi har fått allra mest av, det och värmeljus.
Vad skulle behövas få in?
– Det vi hoppas på är diesel- eller bensindrivna elverk, strömmen är en bristvara, säger Tobbe.
– Och spritkök. Allt som kan generera värme eller mat är viktiga grejer, säger Tony och fortsätter:
– Kommer det in mer än vad vi har plats för i det här ekipaget så kan vi åka fler vändor. Allt som kommer in kommer komma fram.
– Den här gången har vi gjort en specificerad lista på vad vi vill ha, så att det ska bli enkelt att sortera ut det när det kommer fram. När vi har packat ihop allt härifrån kommer det gå en packlista så att de vet vad som kommer och att de mer eller mindre kan bocka av och fördela ut, säger Tobbe.
Insamlingen pågår fram till den 20 januari och avfärd för transporten är satt till 23 januari. Tony Nilsson kommer sitta bakom ratten och delar på körsträckan med en chaufför till.
– Det är för lång sträcka att köra själv, säger Tony.
I nuläget ser det ut som att de kommer köra förnödenheterna till gränsen mellan Polen och Ukraina.
– Det är för stor risk att gå in i Ukraina, så det kommer vara representanter för Gammalsvenskby och hjälppersonal som möter upp för att vi ska få en bra linje på det. Vi vet inte exakt var vi ska lämna det än, det kan bli en liten bit in i Ukraina men det kommer inte köras hela vägen till frontzonen i vår bil.
Gammalsvenskby befriades från de ryska ockupanterna i november, men har sedan dess utsatts för granatattacker av den ryska armén på närmast daglig basis från andra sidan av den angränsande floden Dnepr.
Den 13 januari går en annan hjälptransport från Gotland i föreningen Svenskbybornas regi. Den kommer köras ner i två minibussar och en släpvagn.
– De som åker den 13 januari kommer köra hela vägen. En av de chaufförerna sa att med tanke på hur stor bil med släp vi har med väldigt mycket förnödenheter så är det bättre med en lösning där lokala representanter kommer och tar över så att hjälpen inte äventyras. För det är viktiga grejer som ska ut till folket, säger Tobbe Almqvist.