En gammal grill förvandlad till bistro som varit stängd sedan pandemin. Och tvärs över gatan en igenbommad kinakrog. Södertorg har på senare år gett ett ganska övergivet intryck för den förbipasserande.
Men snart kan åtminstone den gamla grillen väckas till liv igen och det är Lindgårdens värdshus som nu står vid potatiskastrullerna.
– Den kommer heta LG:s mosbar, avslöjar Frida Domnauer, som driver Lindgårdens värdshus tillsammans med Sonny Gustavsson.
De har drömt om en filial till Lindgården i flera år.
– Vi har haft LG:s husman som arbetsnamn. Sen har Sonny alltid sagt att den här lokalen är en outnyttjad pärla. Så när Carolina och Lasse gick ut i tidningen och sa att de ville avsluta så ringde jag henne direkt.
Sen har det gått fort. Många var intresserade av lokalen, men med en nästan färdig idé och ett snabbt bud så blev hyreskontraktet snart deras. Den 15 maj får de tillträde.
– I en drömvärld öppnar vi midsommarveckan. Men hinner vi inte får det vänta till efter Almedalsveckan, eftersom vi behöver personal på Lindgården då, säger Frida Domnauer.
Namnet LG har dubbel betydelse, berättar hon. Dels kan det stå för Lindgården, dels för Lars-Gunnar, efter Lars-Gunnar Lindqvist som tidigare drev Lindgården.
Att just moset blir huvudrollsinnehavaren har att göra med platsens historia.
– Det var riktigt bra häng här när det öppnade som gatukök på 60-talet, har jag fått höra från äldre på stan. Så LG:s mosbar blir en flört med det gamla gatuköket. Sen är det viktigt för oss att leverera klassisk och vällagad mat, säger hon och tillägger att de kommer ha alkoholrättigheter.
Det är inte bara moset som ska gå igen. Klassiska rätter som lövbit och köttbullar kan mycket väl komma att stå på menyn.
– Och tunnbrödsrulle, självklart. Vi flörtar runt med allting vi kommer att tänka på när vi tänker grill. Vi har massor av idéer, kanske kan vi ha olika rullar varje söndag. Så kan man komma in och ta en bärs och söndagsrulle, säger Frida Domnauer.
Eftersom huvudfokuset ska vara lunchen kommer priserna också att anpassas därefter. Plockmat ska också finnas på menyn och råvarorna ska precis som på Lindgården vara lokala.
– Vi brinner för det gotländska, det är vår filosofi. Ante (Andreas Wiklund) på Stora Tollby tycker att det här är skitkul. Han och köksmästaren på Lindgården, Fredrik Torppa, har spårat lite på potatissorter som kan passa. Kanske kan vi ha en månadens gästpotatis? Och Petter på Gotlands korvfabrik är redan igång och ska ta fram lite korvar.
När LG:s mosbar öppnar kommer Johnny Söderlund chefa i köket, med titeln moschef. Han kommer senast från Brödboden och har tidigare jobbat på Gotlands slagteri. I övrigt kommer man känna igen mycket personal från Lindgården, eftersom de annorlunda öppettiderna gör det möjligt att erbjuda heltid till fler anställda.
Södertorg kanske borde kallas Söderkorv framöver. Tillsammans med gamla Gottgluggen blir det nu två ställen där man kan få lite finare korv parat med alkoholservering på torget.
Till skillnad från Gottgluggen ska LG:s mosbar vara en året runt-verksamhet. På sommaren är planen att ha öppet 11 till 20 och om vintrarna 11 till 18.
Frida Domnauer hoppas kunna vara en del av ett större lyft för torget.
– Regionen och Visby centrum är igång om att lyfta Södertorg och det tror jag på. Vi ska också ha uteservering ner mot parken och på andra sidan ska vi bygg trall. Det här blir skitkul!