Avkragade biskopens fru uttalar sig för första gången

I ett reportage i Expressen tar Thomas Peterssons fru Susanna för första gången till orda om otroheten, avkragningen – och förlåtelsen. Dessutom avslöjas den före detta biskopens nya yrkesbana.

Tiden runt avkragningen var tuff för paret, då deras äktenskapliga kris blev omskriven i medier över hela landet. I bilderna till Expressens artikel väljer Susanna Petersson att vända huvudet från kameran. Kvinnan i denna bild är inte Susanna Petersson.

Tiden runt avkragningen var tuff för paret, då deras äktenskapliga kris blev omskriven i medier över hela landet. I bilderna till Expressens artikel väljer Susanna Petersson att vända huvudet från kameran. Kvinnan i denna bild är inte Susanna Petersson.

Foto: Malin Stenström/Adam Wrafter

Visby2024-04-21 11:55

Thomas Petersson var biskop i Visby stift när det uppdagades att han hade en otrohetsaffär med en anställd. Det ledde i förlängningen till att han fråntogs sin krage. Ett stort medieuppbåd följde där detaljer om biskopens svek fläktes ut. 

Vid hans sida stod hans fru Susanna Petersson. Och där står hon än. 

För första gången sedan det hela uppdagades har hon nu valt att tala ut, i en intervju med Expressen

– Jag kände en stark kärlek till Thomas, så att lämna honom var inget alternativ. Men all tillit var borta. Jag kände mig otrygg, sviken, uthängd och fruktansvärt ledsen. Men så länge jag kände kärlek till honom, fanns det en grund för oss, berättar hon för tidningen. 

Tidigare i år släpptes Thomas Peterssons bok "Avkragad", där han ger sin syn på sina handlingar och den process som följde. En bok som har ifrågasatts för brist på självkritik

undefined
Ärkebiskop Antje Jackelén och Christer Engelhardt, stiftsdirektor i Visby, under presskonferensen där avkragningen av Thomas Petersson meddelas.

I boken berättar han om en avgörande fjällvandring till Lapporten. Målet var inte bara en tur på fjället, utan att en gång för alla vädra ut allt som hänt och se om det fanns någon möjlighet att bygga upp det raserade förtroendet igen. 

 – Hemma i Visby var det minerad mark och vi ville inte heller ha hemmet som en konflikthärd. Vi skulle mötas på neutral mark och gå som om det var en slags inre och yttre pilgrimsvandring, säger Thomas Petersson till Expressen. 

För Susanna var det viktigaste "att sätta ord på den värsta oförrätten". Efter fem dagars vandring med samtal – och tystnad – nådde de till slut en grund att bygga vidare på, berättar hon. 

– Ibland har jag tänkt att om vi separerat hade det varit lättare och allt hade lagt sig. Men vi ville inte ge upp. Otrohet är inte okej, men därifrån till skilsmässa, det var inget för mig, säger hon till tidningen. 

Efter avkragningen flyttade paret från Visby till Stockholm. Där kan de gå och handla på Ica utan att bli igenkända, berättar de i artikeln. 

Susanna Petersson jobbar som diakon inom Svenska kyrkan, medan hennes man söker nya karriärbanor. Avkragningen innebar även att Thomas Petersson fråntogs rätten att verka som präst, ett beslut som han bestrider. Så länge utbildar han sig till taxichaufför, berättar Expressen. Han har även en egen hemsida där han marknadsför föreläsningar om kriskommunikation och relationsutveckling. 

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!