Johan Arvidsson har uppdraget att inventera samtliga träd på allmän plats i Visby innerstad. Totalt handlar det om cirka 4 000 träd och först vid årsskiftet beräknar han vara klar.
– Det blir en del som ska tas bort, men det är också första gången vi inventerar så här ordentligt. Tidigare har vi tagit ett träd i taget, när vi upptäckt problem.
I exempelvis Almedalen är det flera träd som Johan Arvidsson föreslår ska fällas och anledningarna varierar. Alla träd på allmän plats, som är mer än 70 centimeter i omkrets på en meters höjd, kräver marklov från miljö- och byggnämnden. Träd som mullbär, valnöt och robinia kräver alltid marklov vid avverkning på allmän plats, även om de är små.
Vid Almedalens scen står en stor björk som troligen är äldre än 75 år. Den bedöms vara en säkerhetsrisk eftersom den dels har en stor skada på stammen, dels har ett svampangrepp. Som ersättning för trädet föreslår Johan Arvidsson att man planterar ett valnötsträd, men inte på samma plats utan närmare ringmuren.
– Hade trädet stått i ett naturreservat så hade vi inte tagit ner det, men Almedalen är en miljö där det inte får hända något, det skulle kunna få stora konsekvenser om den faller.
I innerstaden är annars utgångspunkten att man inte tar bort några träd.
– Vi tar inte bort något i onödan, det ska väldigt mycket till innan vi plockar bort träd i dag.
Vid lekplatsen i Almedalen står två gudaträd, ett stort och ett mindre, som Johan Arvidsson egentligen inte vill ta bort. Men sedan i somras är arten med på EU:s lista över invasiva arter som man måste ta bort.
– De är skyddade enligt detaljplanen, samtidigt som en annan lag kräver att de ska bort. Det är ett fint träd som vi vurmat för, men EU-förordningen väger tyngre.
Även valnöt, hästkastanj och robinia klassas som invasiva arter, men än så länge är de inte med på EU-listan.
– Vi får hoppas att det inte blir så heller, det skulle påverka stadsbilden mycket.
En annan anledning till avverkning är när två träd står nära och hämmar varandra. Utanför Lilla Strandporten, intill fiskdammen, står en stor och frisk björk, som ändå föreslås tas bort.
Nära björken, intill ringmuren, står ett mullbärsträd. Mullbär räknas som ett karaktärsträd i Visby innerstad och genom att ta bort björken får den betydligt bättre förutsättningar.
– Björkar blir inte så gamla, kanske 100-120 år. Mullbärsträd kan bli betydligt äldre, säger Johan Arvidsson.