Tillstånd för skyddsjakt på störande måsar upphävs

I våras inledde Gotlandshem arbetet med att ta bort fågelbon och ägg från tak på flera fastigheter i Visby. Nu måste arbetet avbrytas efter att Förvaltningsrätten upphävt tillståndet för skyddsjakt.

I våras hade Gotlandshem tio anställda som utbildats i att arbeta på höga höjder och som sanerade fiskmåsbon från taken.

I våras hade Gotlandshem tio anställda som utbildats i att arbeta på höga höjder och som sanerade fiskmåsbon från taken.

Foto: Henrik Radhe

Visby2023-06-23 05:00

Efter att ha fått länsstyrelsens tillstånd för skyddsjakt av bland annat störande måsar, tog Gotlandshem i våras bort fågelbon på taken på flera fastigheter. Tillståndet överklagades sedan av Gotlands ornitologiska förening och Sveriges ornitologiska förening Birdlife Sverige som nu har fått rätt av förvaltningsrätten som upphävt tillståndet. 

Enligt förvaltningsrätten uppfyller inte beslutet om skyddsjakt de krav som lagstiftningen ställer. Liksom ornitologerna menar förvaltningsrätten att det inte är tillräckligt att hänvisa till att bevarandestatusen inte påverkas utan en närmare förklaring av vad som ligger bakom det ställningstagandet.

Tillståndet som nu dragits tillbaka gällde skyddsjakt på fiskmås, skrattmås, gråtrut, havstrut och tamduva under perioden 14 april till 30 september 2023.

– Domstolen har gjort en bedömning som vi måste rätta oss efter, säger Anna-Lena Fritz, enhetschef på Länsstyrelsen Gotland.

Nu meddelar Gotlandshem att de med omedelbar verkan avbryter skyddsjakten.

undefined
Fiskmåsarna skapar stora problem för hyresgästerna menar Gotlandshem.

Länsstyrelsen har möjlighet att förorda om att beslut om skyddsjakt ska gälla omedelbart även om det överklagas.

– Så gjorde vi i detta fall men det här innebär att utövarna inte kan göra ytterligare åtgärder. Gotlandshem har inte gjort något fel, säger Anna-Lena Fritz.

För att kunna fortsätta med skyddsjakt måste ett nytt tillstånd sökas och medges. Inför kommande ansökningar krävs dock en större utredning gällande hur eventuell skyddsjakt påverkar fåglarna.

– Utifrån de uppgifter som kommer in får vi ta ställning till om vi kan godkänna skyddsjakt eller inte. Kontentan är att det inte finns ett tillräckligt underlag för hur fåglarna påverkas, det vill säga att de ska ha en gynnsam bevarandestatus, säger Anna-Lena Fritz.

undefined
I våras hade Gotlandshem tio anställda som utbildats i att arbeta på höga höjder och som sanerade fiskmåsbon från taken.

Enligt Gotlandshem har många hyresgäster besvärats av måsar som smutsar ner och skriker. När ungarna har lämnat boet kan det även hända att föräldrarna dyker ner och attackerar de hyresgästerna. 

– Vi kommer genomföra en kompletterande utredning och förnyad ansökan till nästa säsong. Under tiden kommer vi fortsätta arbeta förebyggande för att göra fastigheterna mindre attraktiva för fåglar, säger Johan Thun, bovärdschef på Gotlandshem i ett pressmeddelande.                  

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!