Efter en artikel om hur den planerade vindkraftparken mellan Lojsta och Ljugarn kan hota världsarvsstaden Visby har många haft synpunkter på den visualiseringsbild som publicerades i samband med den. Flera av vindkraftverken på bilden tycks placerade någon helt annanstans än mellan just Ljugarn och Lojsta, vilket lett till debatt.
Men oavsett placeringarna på visualiseringsbilden tror regionens världsarvssamordnare Louise Hoffman Bergö att en sådan park med så höga vindkraftverk faktiskt skulle kunna påverka världsarvsstaden Visby:
– För det första är det viktigt och bra att man engagerar sig så som Svenska byggnadsvårdsföreningen gjort i det här fallet. Det uppskattar vi, och vi har även tidigare fått skrivelser från dem som vi svarat på. Den här senaste skrivelsen var inte direkt riktad till oss här på regionen, men det viktiga vad gäller världsarv rent generellt är just att hela tiden göra bedömningar av sådant som kan påverka världsarvet, säger hon.
Det man utgår ifrån vid sådana här bedömningar är det så kallade särskilt stora universella värdet enligt Louise Hoffman Borgö, och menar att vindkraft är ett klassiskt ärende som kommer upp vid många sådana bedömningar.
– Alla fossilfria energislag är ju jätteviktiga för samhällsutvecklingen, och det är inte så att all vindkraft automatiskt påverkar ett världsarv negativt även om det skulle synas. Det beror på vad världsarvet är utpekat för, det vill säga vad vi behöver skydda och värna om. Samtidigt får utveckling och förändring inte skada världsarvets särskilt stora universella värden.
Det är det här man behöver titta på, enligt världsarvssamordnaren:
– Jag kan inte riktigt säga i det här tidiga skedet på vilket sätt det skulle påverka eftersom den här simuleringen är framtagen i ett väldigt tidigt skede, och vi har kanske inte gjort den typen av motsvarande simulering i full utsträckning själva.
Oavsett tror hon att man behöver göra flera simuleringar eftersom vyn beror på var man står.
– I det här projektet pratas det om 250-300 meter höga vindkraftverk, och det är ju väldigt högt. Än så länge är det bara utpekade områden, det finns alltså inga ansökningar, så frågan är hur många de blir och på vilken plats. Samtidigt kan man redan nu konstatera att 250-300 meter höga vindkraftverk skulle synas på långt håll. Och det är klart att skulle det bli skarpt läge så tror jag att sådan påverkan behöver utredas. För någon form av påverkan tror jag att det kommer bli.
Helagotland har sökt företaget som tagit fram visualiseringsbilden för kommentar, och har fått ett skriftligt svar. Där meddelar de att beräkningarna håller på att gås igenom samt att de inte har något att tillägga just nu.