Projektet innebär risk att världsarvsstatusen upphävs

Om vindkraftsprojektet mellan Lojsta och Ljugarn blir av kan världsarvsstatusen för Visby Hansestad gå förlorad. Det befarar Svenska byggnadsvårdsföreningen.

En visualisering av vindkraftverken med bild tagen från en av Gotlandsfärjorna strax utanför Visby hamn. Visualiseringen är gjord med programmet WindPro
från tillverkaren Emd (ett standardprogram för bl a bullerberäkningar och visualisering).

En visualisering av vindkraftverken med bild tagen från en av Gotlandsfärjorna strax utanför Visby hamn. Visualiseringen är gjord med programmet WindPro från tillverkaren Emd (ett standardprogram för bl a bullerberäkningar och visualisering).

Foto: Richard Bernström, Bernström Akustik HB

Gotland2023-08-16 06:45

I ett brev ställt till bland annat Region Gotland skriver Svenska byggnadsvårdsföreningen, SBF, att SRenergys vindkraftsprojekt mellan Lojsta och Ljugarn kan innebära påtaglig skada på världsarvets värden, eller till och med innebära att världsarvsstatusen för Hansestaden Visby upphävs. Trots att parken är planerad långt utanför Visbys gränser är vindkraftverken så höga att det stör siluettlinjen, menar Tomas Nyström, planarkitekt och ordförande i SBF.

Planerna för parken är ännu i sin linda, men föreningen hänvisar till ett samrådsförslag till ny översiktsplan för Gotland där totalt 250 kvadratkilometer ska avsättas för vindkraftsindustri över hela ön. Just projektet mellan Lojsta och Ljugarn omfattar cirka 8 000 hektar och mellan 50 och 70 vindkraftverk lika höga som Follingbomasten.

– Jag har tidigare bott och arbetat på Gotland och blir lite häpen när jag ser illustrationen med vindkraftverken som syns på långa avstånd och som kröner Visbys siluett när man närmar sig med färjan, säger Tomas Nyström.

undefined
Unesco skriver om världsarvet Visby: "The visual integrity of the walled town and historic skyline is vulnerable as the town expands and develops."

Föreningen han företräder intresserar sig inte bara för gamla byggnader, utan även miljöer i hela landet.

– Sådana här projekt ställer saker på sin spets och man behöver fråga sig vad som är viktigast. Är det energi eller det historiska landskapet? Det är väldigt mycket fokus på elektricitet just nu, men vi måste samtidigt vara medvetna om konsekvenserna av det vi gör. Som förening anser vi att när ett projekt får sådana här konsekvenser på ett världsarv så bör man fundera ett varv till.

Det är inte så att föreningen inte försvarar möjligheter till alternativa kraftkällor, men det måste finnas en avvägning mellan kraftkällor och den värld och miljö vi vill ha omkring oss – vilket innefattar upplevelse, historia och sammanhang, menar Tomas Nyström.

I skrivelsen står bland annat:

"Vindsnurrorna ovanför stadens siluettlinje skulle enligt SBF:s bedömning innebära ett mycket störande element. Stadsbilden är ett av de värden som ligger till grund för världsarvsnomineringen. Läsbarheten av den medeltida stadsbilden skulle påverkas negativt genom den stora skalförskjutningen och förvanskningen av siktlinjerna mot staden. Ett genomförande av vindkraftsprojektet skulle också strida mot att Sverige som nation förbundit sig att göra allt den förmår, så långt dess egna resurser räcker till, för att skydda sina världsarv."

Som exempel tar de den bedömning som Icomos Sweden (ett expertnätverk för yrkesverksamma inom kulturmiljösektorn) gjorde i samband med projekteringen för 150 meter höga vindkraftverk i anslutning till världsarvet Södra Ölands odlingslandskap år 2013:

"...om de planerade anläggningarna kommer till stånd är det högst troligt att världsarvet inte bara allvarligt ifrågasätts
utan att Södra Ölands odlingslandskap kan komma att förlora sin världsarvsstatus."

Nu befarar alltså SBF att Hansestaden Visby kan komma att förlora sin världsarvsstatus om projektet godkänns, trots att det handlar om exploateringar som ligger utanför själva världsarvet, men som till följd av sin storlek och höjd påverkar upplevelsen av detsamma. 

Med skrivelsen önskar SBF uppmärksamma Icomos Sweden på det aktuella projektet, men skrivelsen har även skickats till Länsstyrelsen på Gotland, Riksantikvarieämbetet samt regionens världsarvssamordnare som Helagotland har sökt för kommentar.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!