Nya krogen i packhuset – ”Gick väldigt snabbt”

Med kort varsel öppnade Yin Chun Hsiung från Stockhom sin nya restaurang East Coast, i den klassiska kroglokalen på Strandgatan i Visby. ”Det var tungt i starten men nu har folk, inte minst gotlänningar, hittat hit.”

Efter Packhuskällaren har flera olika restauranger funnits i den klassiska kroglokalen på Strandgatan 16 i Visby. Sedan midsommar är det East Coast, som drivs av Yin Chun Hsiung.

Efter Packhuskällaren har flera olika restauranger funnits i den klassiska kroglokalen på Strandgatan 16 i Visby. Sedan midsommar är det East Coast, som drivs av Yin Chun Hsiung.

Foto: Jenny Nilsson

Visby2024-07-30 20:05

Restaurangen som öppnade under midsommarhelgen innebär ett nytt asiatiskt inslag på den gotländska restaurangkartan. Utöver ramen lagar Yin Chun Hsiung den mat han själv växte upp med som hakka-kines i norra Indien.

– Det är en blandning av både indisk och kinesisk mat, kan man säga. Mat som jag lagat i hela mitt liv, säger Yin Chun Hsiung som föddes och växte upp i staden Darjeeling vid bergskedjan Himalayas fot.

undefined
Tidigare fanns restaurang Lulu i Liljehornska huset på Strandgatan i Visby. När de flyttade till Stora torget letade man efter en ny verksamhet för lokalen. Den 21 maj slog Restaurang East Coast upp portarna.

Han kommer närmast från Stockholm där han fortfarande bor med sin familj, men för tio år sedan bodde han i Norrbotten med restauranger i Boden och Luleå, och det är den verksamheten som han nu tagit med sig till Visby.

Det var i slutet av maj som Yin Chun Hsiung fick frågan om han ville flytta in i lokalen som annars skulle stå tom efter att restaurang Lulu bytt Strandgatan mot ny adress i före detta Rosengården på Stora torget.

– Det gick väldigt snabbt från att jag bestämde mig tills öppning. Jag hade aldrig varit i Visby eller på Gotland tidigare, men det lät spännande, säger han.

När mer än halva sommaren har gått, är han glad över beslutet att satsa i den restaurang- och krogtäta semestermetropolen. Men att starta verksamhet så kort inpå säsongen har haft sina utmaningar.

– Det var en tung start. De första tre veckorna var det nästan inget, konstaterar Yin Chun Hsiung.

undefined
Yin Chun Hsiung driver den nya asiatiska restaurangen i Visby. På menyn finns ramen samt hakka-kinesisk mat.

Restaurangen East Coast har ingen webbsajt utöver en sida på Facebook, och marknadsföringen har varit obefintlig, enligt ägaren. Istället har man förlitat sig på omdömen och rekommendationer från de första gästerna.

– Det har byggts upp sakta, men nu går det väldigt bra, säger Yin Chun Hsiung. 

Den positiva responsen har gjort att han vill stanna kvar i Visby. Målet är att hålla öppet fram till sista november.

– Jag har en familj i Stockholm som jag vill vara hos och i vinter ska vi resa till Indien. Visby med de här branta backarna påminner om min hemstad Darjeeling som ligger nära bergen i Himalaya, säger han och ler stort.

Någon gång i vår, i april-maj, återvänder han till Visby för att öppna igen.

– Jag trivs här. Visby är som två helt olika städer, en innanför muren och en utanför – det är häftigt, säger Yin Chun Hsiung.                         

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!