Bolag slipper miljonböter för storbygget vid Söderport

Domstolen går emot både regionens och länsstyrelsens beslut. Det anses inte bevisat att Ruthström och Larsson började bygga bostäder i förtid, så entreprenörerna slipper böta 2,4 miljoner kronor.

Så här ser det inte längre ut på Järnvägen 2, men för något år sedan var där ett stort hål.

Så här ser det inte längre ut på Järnvägen 2, men för något år sedan var där ett stort hål.

Foto: Felix Wedjesjö

Visby2024-01-18 16:30

"Vad är det egentligen som händer i det stora hålet vid Söderport?"

Så stod det i en ingress på Helagotland i slutet av 2021. Frågan skulle visa sig väldigt relevant – den blev nämligen så småningom föremål för en rättsprocess. Vad var det egentligen man hade börjat göra på Järnvägen 2, och gjordes saker och ting i rätt ordning?

Kåcu AB, ett dotterbolag till Ruthström och Larsson, sökte 2021 bygglov för flerbostadshus, verksamhetslokaler och parkering på fastigheten – men fick nej.

– När bygglovsansökan kom fanns det planavvikelser i ganska stor omfattning, konstaterade Ingemar Lundqvist (M), som vid tillfället var tillförordnad ordförande i nämnden.

Justeringar gjordes och året efter beviljades planerna.

undefined
Nu är bygget igång och om ett år ska lokalerna fyllas av flera företag, som ska ha verksamhet där.

Men däremellan började man alltså schakta och gräva. Enligt entreprenörerna handlade det enbart om sanering; precis som namnet antyder har det tidigare funnits en järnväg i området.

Region Gotland menade dock, efter tillsyn och analys, att även själva bostadsgrunden i förtid var påbörjad. Det bedömdes därför vara ett svartbygge och bolaget krävdes på drygt 2,4 miljoner kronor i straffavgift.

– Så blir det om man gör en stor grop utan bygglov och startbesked. Man ska följa regler och lagar och det ska gälla lika för alla företag, kommenterade miljö- och byggnämndens ordförande Eva Ahlin (C) i en intervju.

Kåcu överklagade till länsstyrelsen, men fick avslag.

undefined
Nu är bygget igång och om ett år ska lokalerna fyllas av flera företag, som ska ha verksamhet där.

Entreprenörerna gick då vidare till mark- och miljödomstolen – som nu har upphävt både regionens och länsstyrelsens beslut.

Rätten ifrågasätter bevisen för att bolaget för tidigt ska ha börjat bygga flerbostadshus, verksamhetslokaler med mera.

Man menar att det vid tillsyn uppmätta schaktdjupet, som ansågs bryta mot givet tillstånd, inte kan utgöra en fällande faktor. Regionen har även hänvisat till ett foto på påstådd rörläggning, samt till vissa uttalanden från en byggkonsult – men inte heller dessa utgör tillräckligt starka bevis.

undefined
Även detta är en arkivbild, men här har byggplanerna kommit längre. I bakgrunden syns Söderport.

Miljö- och byggnämnden och dess tjänstemän anses inte "sammantaget" ha tillräckligt fog för sanktionsavgiften och "med bifall till bolagets yrkande ska nämndens beslut därför upphävas", fastslår domstolen.

Byggbolagets vd Johnny Ruthström har givits möjlighet att kommentera nyheten, men han valde att avstå, då han ännu inte hade läst igenom den nya domen.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!