På Coop Öster har man länge kämpat med snatteri och annat svinn av olika slag. Den 16 december i fjol sa butikschefen Mattias Gardell att situationen när det gällde stölder och hot mot personal, var ohållbar.
– Det är värre än någonsin, sa han då.
Ett halvår senare har flera åtgärder satts in och nu tycker han att det har blivit bättre.
– Toppen är nådd och vi går mot bättre tider. Jag har en idé om att människan är snäll och go i grunden, säger han.
En av åtgärderna är att sätta en åldersgräns för köp av minimunkar. Ungdomar utnyttjade det låga priset på minimunkar och slog in det i stället för en dyrare vara vid självutcheckningen.
– Nu kan personalen kolla om det är en minimunk eller en annan vara de slagit in. Det gäller att försvåra för dem, säger Mattias Gardell.
En annan metod som också förbättrat situationen är att han varit på skolorna i närheten och pratat med eleverna om svinnet.
– Det har hjälpt en hel del. Nu har vi fått pli på skoleleverna. När de nya sjuorna kommer till hösten får vi suga tag i dem, säger han som har ett bra samarbete med rektorerna på framför allt Solberga- och Guteskolan.
Ett antal personer har under senaste tiden skapat oro i butiken och betett sig illa.
– Vi fick till ett tillträdesförbud i höstas och nu har vi fått ett till.
Även på Ica Atterdags finns utmaningar. Där uppmanas kunderna att ställa sina väskor i skåpen vid entrén, använda varukorgar och visa väskor i kassan. Kameraövervakning, civila butikskontrollanter och max 15 varor i självutcheckningen har införts.
”Vi polisanmäler alla stölder/snatterier” står det också på en skylt.
Självutcheckningen är ett problem även för Ica Atterdags, när kunderna själva gör jobbet.
– Att slå in knappen för lösviktsgodis när man egentligen köpt naturgodis som är dyrare, är ett exempel, berättar Jonas Lindstrand, butikschef på ICA Atterdags.
Priset för en billig grönsak används för att scanna in mat man köpt i salladsbaren, är ett annat exempel på hur man gör för att betala ett lägre pris.
– Det är utstuderat fusk, säger Jonas Lindstrand.
Andra kallar det bedrägeri.
På Ica Atterdags har man nu infört 18-årsgräns i självscanningen. Samtidigt säger Jonas Lindstrand att det finns de som bluffar med betalningen inom alla åldrar.
– Det är inte bara ungdomar generellt.
Han upplever att svinnet har ökat.
– Det går i vågor men på senare tid har det varit fler som inte hanterat självscanningen rätt och som snor varor. Då var vi tvungna att göra något, säger han.
För kunderna innebär det här en del förändringar som inte alltid är så positiva.
När Jessica Wikström kommer med sin hund Milli möts hon av en stor skylt med texten: ”På grund av ökade problem med stölder!” Av den framgår vad butiken infört för åtgärder för att komma till rätta med svinnet.
– Det är hemskt att det ska vara så här, säger hon som har förståelse för att ägaren måste hitta vägar för att komma tillrätta med problemen.
Att behöva visa upp väskan i kassan är däremot inget hon tycker är besvärligt.
– Det är helt okej men mest sorgligt att det blivit så här. Vad är det för fel på folk. Kan de inte göra rätt för sig, säger hon.
Det är bara någon procent som inte sköter sig. De flesta kunderna är ärliga och kan även hjälpa butiken att minska svinnet.
– Vi uppskattar om kunderna säger till ifall man ser någon som fuskar, säger Jonas Lindstrand.