”Smitvägen” skulle åtgärdas – redan för 15 år sedan

I början av juni plockades trafikljusen i korsningen Söderväg/Gutevägen bort. En konsekvens av detta är att fler förare väljer att köra in på anslutande Visborgsgatan, även kallad ”smitvägen”, vid köbildning i Gutebacken – något som man märkt av vid förskolan som ligger närmast den problematiska utfarten.

I slutet av Visborgsgatan, i anslutningen mot Gutevägen, planerade regionen för en ny trafiklösning redan 2008 i samband med detaljplanen för nya hotellet vid Kokoloko. Men åtgärden har uteblivit.

I slutet av Visborgsgatan, i anslutningen mot Gutevägen, planerade regionen för en ny trafiklösning redan 2008 i samband med detaljplanen för nya hotellet vid Kokoloko. Men åtgärden har uteblivit.

Foto: Jenny Nilsson

Visby2024-01-03 06:30

Juni

Redan för 15 år sedan beslutades det om en ny anslutning från Visborgsgatan till Gutevägen. Anslutningen skulle flyttas västerut, det vill säga längre ned i den som kallas Gutebacken. För förskolan Karlavagnen, som ligger i de två fastigheterna närmast korsningen Visborgsgatan/Gutevägen, skulle det innebära mer plats att vända med fordon vid hämtning och lämning.

– Framför allt skulle det bli en säkrare plats med en sådan lösning. Det har varit av stort intresse för oss, att man ska genomföra den här omdragningen av gatan, säger Karlavagnens rektor Thomas Lundström.

undefined
Thomas Lundström, rektor för förskolan Karlavagnen, är förvånad och har svårt att förstå regionens förklaring till varför åtgärderna uteblev.

Enligt honom har utfarten till Gutevägen, som ligger tiotalet meter från fyrvägskorsningen mellan Gutevägen och Söderväg, varit förskolans största säkerhetsfråga i alla år. En fråga som nu blivit betydligt större i och med att man tagit bort trafikljusen där.

– Fler använder Visborgsgatan, särskilt när det blir långa köer uppför Gutebacken, och folk kör fortare nu. Så det är jättetråkigt att den här nya vägen inte blivit av.

undefined
I slutet av Visborgsgatan, i anslutningen mot Gutevägen, planerade regionen för en ny trafiklösning redan 2008 i samband med detaljplanen för nya hotellet vid Kokoloko. Men åtgärden har uteblivit.

Thomas Lundström säger att han är ödmjuk inför eventuella ekonomiska eller praktiska anledningar till att regionen inte genomfört åtgärden – trots att den beslutades för så många år sedan.

– Det finns säkert faktorer som jag inte känner till, och säkert fler platser där man av olika skäl ligger efter med olika åtgärder. Men vi har funderat en hel del över den där nya vägen och när den ska bli av. Särskilt med tanke på att det varit folk här och mätt och undersökt. Man verkar ha lagt ner en hel del planeringsarbete från regionens sida.

undefined
Speglar (till vänster i bilden) sattes upp vid utfarten, något som enligt Lennart Klintbom, dåvarane trafikingenjör på Region Gotland, ska ha förbättrat säkerheten i korsningen avsevärt.

Omgörningen går ut på att flytta den sista biten av Visborgsgatan västerut. Den ursprungliga in- och utfarten blir då en slags vändzon utan mötande trafik, med två parkeringsplatser. Ritningarna togs fram i samband med att detaljplanen gjordes för det nya hotellet Kokoloko i december 2008.

Frågan är alltså vad som hänt, eller snarare varför det inte hänt något, 15 år senare.

undefined
Bilden är manipulerad och tagen från illustration i detaljplanen för Visby del av Hällarna 1:7.

Enligt Region Gotlands, numera pensionerade, trafikingenjör Lennart Klintbom, är ombyggnaden lagd på is.

”Eftersom regionen satte upp speglar i korsningen förbättrades trafiksäkerheten avsevärt i befintlig korsning. Ombyggnaden av korsningen kom därför inte att genomföras”, skriver Lennart Klintbom i ett mejlsvar till redaktionen.

Han fortsätter mejlet med att förklara varför förskolan efter en tid inte längre varit intresserade av en ombyggnad av korsningen. Skälet ska enligt honom vara att de nya parkeringsplatserna, som skulle hamna på allmän plats, inte skulle tillfalla förskolan.

undefined
Trafikspeglarna har inte förbättrat trafiksäkerheten, enligt Karlavagnens rektor Thomas Lundström.

Förklaringen får Karlavagnens rektor att reagera med stor förvåning.

– Jag har som sagt full förståelse för att ombyggnaden inte har blivit av, och att det skjutits på framtiden. Men jag hade inte förväntat mig svaret att man satt upp speglar och därför inte går vidare med planerna, efter allt arbete som trots allt gjorts med undersökningar, ritningar – och ett beslut.

Vad gäller parkeringsplatserna så har det aldrig varit huvudskälet till att de velat se en ny trafiklösning, menar Thomas Lundström.

– Vi har ju varit delaktiga från vårt håll och det har varit en bra dialog. Jag har väldigt svårt att förstå det, för mig känns deras svar mycket svårt att godta som en förklaring till att beslutet läggs ner, säger han.

Det hände också

14: Kungaparet är ute på en turné genom Sverige för att fira kungens 50 år på tronen. Den här dagen hade turen kommit till Gotland, där kung Carl Gustaf och drottning Silvia hade ett minst sagt fullspäckat schema.

17: LRF sammankallar till ett akut krismöte. Frostiga vårnätter följt av torka har gett de gotländska lantbrukarna utmaningar som jämförs med 2018.

25: Bergochdalbanan Jetline på Gröna Lund spårar ur och följderna blir katastrofala då en kvinna omkommer och totalt nio personer skadas. Mitt i tumultet finns gotlänningen Jeanette Jussila och hennes nioåriga dotter.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!