Därför märker butikerna inte de svartlistade varorna

Svenska matbutiker säljer många av de varor som svartlistats av Ukraina för fortsatt verksamhet i Ryssland. Vissa affärer har valt att märka varorna, men på de största livsmedelsbutikerna i Visby är varorna omärkta.

Joakim Larsson som är butikschef på Ica Maxi i Visby menar att frågan om de svartlistade varorna diskuteras hela tiden bland kollegorna.

Joakim Larsson som är butikschef på Ica Maxi i Visby menar att frågan om de svartlistade varorna diskuteras hela tiden bland kollegorna.

Foto: Sara Åberg

Visby2023-07-17 15:11

Ica Atterdags i Visby är en av butikerna som har valt att markera några av de varor som är svartlistade av Ukrainas antikorruptionsmyndighet, NACP, vilket Helagotland tidigare rapportarat om

– Vi kände att en skylt var självklar för att upplysa men sedan får kunden själv göra sitt val, sa Sanna Söderlund, som är personal- och kvalitetsansvarig på Ica Atterdags i Visby.

undefined
Ica Atterdags har skyltar vid vissa av varorna som ägs av företag som fortfarande har kvar delar av sin verksamhet i Ryssland.

Visbys största matbutiker resonerar dock annorlunda. På Ica Maxi, Lidl, Stora Coop och Willys finns inga märkningar vid de varumärken som svartlistats av NACP. På hyllorna i de fyra butikerna ligger chokladen från Marabou, knäckebröden från Wasa och blöjorna från Pampers utan någon skylt. 

– I dagsläget har vi inga skyltar. Men vi diskuterar hela tiden hur vi ska tänka gällande den här frågan, säger Joakim Larsson, butikschef för Ica Maxi i Visby.

undefined
Joakim Larsson som är butikschef på Ica Maxi i Visby menar att frågan om de svartlistade varorna diskuteras hela tiden bland kollegorna.

Alla fyra butiker nämner en gemensam anledning till varför varorna finns kvar i sortimentet och inte är märkta: De är alldeles för många. 

– Det handlar om ungefär en fjärdedel av våra artiklar, säger Markus Wahlgren, butikschef för Stora Coop i Visby. 

undefined
Markus Wahlgren, som är butikschef på Coop, menar att det lättaste sättet att garantera att man köper rätt varor är genom att köpa gotländskt.

Frågan om vem som bär ansvaret att informera kunderna blir aktuell när vissa butiker väljer att märka varorna, och andra inte.

Presschefen på Lidl säger att de använder andra märkningar som skapar valmöjligheter för konsumenten.

– Genom att använda relevanta märkningar som till exempel ursprungsland på våra produkter kan kunden handla utifrån sina preferenser, säger Nahir Aslan, presschef på Lidl.

Magnus Törnblom, pressansvarig på Axfood, som äger Willys, menar att kundens val av varor kan göra skillnad.

– Kunderna har möjlighet att utöva sin konsumentmakt på alla sätt de önskar, säger han.

undefined
Mondelez, som äger Philadelphia, har svartlistats av ukrainska antikorruptionsmyndigheten.

Att utöva konsumentmakt förutsätter att man som kund är informerad. När Helagotland pratar med Rune Stenberg som just handlat på Ica Maxi berättar han att han inte riktigt har koll på vilka varumärken det gäller.

– Jag har sett att det gäller Marabou, det bojkottar jag. Men jag har inte så bra koll på de andra märkena. En märkning av varorna i butiken skulle underlätta handlingen, säger han.

undefined
Rune Stenberg utanför Ica Maxi i Visby. Han har bojkottat Marabou, och köper mest inhemska varor.

De fyra livsmedelskedjorna berättar att de inte köper in eller säljer varor som är producerade i Ryssland. De säger även att de följer EU:s sanktionslistor och FN:s riktlinjer.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!