Efter alla turer – Hamnplan 5 får rätt om reklamen

Regionen förbjöd fastighetsägaren att sätta en stor reklamskylt på fasaden, men nu har mark- och miljödomstolen upphävt beslutet. ”Domen talar sitt tydliga språk”, säger fastighetsägaren Anton Stendahl.

Mark- och miljödomstolen ger fastighetsägaren av Hamnplan 5-huset rätt i ett ärende där fastighetsägaren låtit sätta upp två mindre och en stor reklamskylt på sin fasad.

Mark- och miljödomstolen ger fastighetsägaren av Hamnplan 5-huset rätt i ett ärende där fastighetsägaren låtit sätta upp två mindre och en stor reklamskylt på sin fasad.

Foto: Emil Lundberg

Visby2024-10-12 15:05

Nyheten i korthet

  • Mark- och miljödomstolen har upphävt ett beslut av miljö- och byggnämnden i Visby som förbjöd fastighetsägaren av Hamnplan 5-huset att sätta upp en stor reklamskylt på sin fasad.
  • Fastighetsägaren Anton Stendahl överklagade ursprungligen beslutet till länsstyrelsen, som fastställde nämndens beslut, men mark- och miljödomstolen har nu ändrat detta.
  • Domstolens beslut baseras på att skyltarna redan hade tagits ned vid tidpunkten för nämndens beslut, vilket innebär att det inte fanns grund för ett rättelseföreläggande eller ett förbud.

Under hösten 2023 fattade miljö- och byggnämnden beslut om ett föreläggande att avlägsna en reklamvepa och två mindre skyltar från fasaden på Hamnplan 5-huset i Visby hamn. Beslutet förenades även ett förbud mot att sätta upp nya reklamskyltar och vepor, samt ett vitesföreläggande som innebar att fastighetsägaren skulle tvingas betala 150 000 kronor om man gjorde något liknande igen utan bygglov. 

”Att täcka en stor del av en fasad med reklam på denna plats påverkar stads- och landskapsbilden mycket negativt”, konstaterade samhällsbyggnadsförvaltningen bland annat i den utredning som miljö- och byggnämnden baserade sitt beslut på. 

Fastighetsägaren P O S Service Handelsbolag, med Anton Stendahl i spetsen, valde senare samma år att överklaga regionens beslut till länsstyrelsen, som dock fastställde miljö- och byggnämndens beslut.

undefined
Så här såg en av reklamveporna ut som Hamnplan 5 hade uppsatt på fasaden, och som Region Gotland kom att förbjuda. Nu har dock mark- och miljödomstolen upphävt regionens beslut.

Då överklagade P O S Service Handelsbolag beslutet till nästa instans, vilken är mark- och miljödomstolen. I ett yttrande i samband med överklagandet radade bolaget upp ett antal anledningar till att nämndens beslut skulle upphävas. Man menade bland annat att samhällsbyggnadsförvaltningen inte fullföljt den så kallade kommunikationsplikten, detta genom att man yttrade sig i media om ärendet innan det kommunicerades till fastighetsägaren.

Bolaget menade även att reklamvepan, som i olika skepnader suttit på fasaden i elva år, varit undantagen bygglovsplikt, samt att regionen själva genom åren uttryckt samma sak. 

Fastighetsägaren har även lyft fram det faktum att man tog ner skyltarna innan nämnden beslutade om ett rättelseföreläggande. Att nämnden trots att skyltarna var nedtagna beslutade om ett föreläggande anser man står i strid mot de lagar och bestämmelser som finns.

– Alla de här invändningarna som redovisas i yttrandet har vi haft ända från start. Vi har flera gånger fört fram att regionens beslut inte följer lagen, men varken nämndens politiker eller länsstyrelsen har lyssnat på det, säger Anton Stendahl. 

undefined
"Vi är givetvis glada över det här beslutet. Jag har inte så mycket mer att säga än att domer talar sitt tydliga språk", säger Anton Stendahl, som äger Hamnplan 5-huset.
undefined
Hamnplan 5 i Visby hamn.

Nu har mark- och miljödomstolen kommit med ett avgörande i ärendet, och man väljer att ändra länsstyrelens beslut och i och med det upphäva miljö- och byggnämndens beslut gällande föreläggande om förbud mot skyltar och vepor på Hamnplan 5-huset. De slipper även vitesföreläggandet.  

I domen skriver domstolen bland annat att det vid tidpunkten för nämndens beslut, eftersom skyltarna redan tagits ned, inte funnits grund för att besluta om rättelseföreläggande, och därför har det heller inte funnits grund för att besluta om ett förbud. 

"Med ändring av länsstyrelsens avgörande ska nämndens beslut därmed upphävas i sin helhet", skriver domstolen.

– Vi är givetvis glada över det här beslutet. Jag har inte så mycket mer att säga än att domen talar sitt tydliga språk. Jag vill även framhålla att jag alltid varit välvillig i det här ärendet och sökt en dialog med regionen för att hitta en väg framåt, något de inte varit lika villiga att ha, säger Anton Stendahl. 

Innebär det här beslutet att ni kommer kunna sätta upp reklamvepor igen?

– Vi får titta på hur vi gör framöver och försöka bena ut vad det här innebär för oss i framtiden. 

undefined
Andreas Unger (M), ordförande i miljö- och byggnämnden, vill inte kommentera mark- och miljödomstolens beslut gällande reklamveporna på Hamnplan 5-huset innan man analyserat domen.

Helagotland har varit i kontakt med miljö- och byggnämndens ordförande Andreas Unger (M). Han säger dock att man från regionens sida inte vill kommentera mark- och miljödomstolens beslut innan man analyserat domen ordentligt. 

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!