Badhuschefen om anmälan mot Solbergabadet

Solbergabadet har anmälts till Diskrimineringsombudsmannen, DO. Den tillförordnande badhuschefen öppnar nu för dialog och lösning på kort sikt.

Solbergabadet har anmälts till DO.

Solbergabadet har anmälts till DO.

Foto: Erik Daun

Visby2024-05-21 13:05

Hilda de Boer har anmält Solbergabadet och Region Gotland till DO. Detta då hennes syster Julia, som har en funktionsnedsättning, inte ges förutsättningar att använda badhuset som alla andra. Bland annat efterlyser Hilda de Boer ett tredje omklädningsrum, där personer som inte kan byta om själva kan få hjälp av en närstående, eller assistent, av motsatt kön.

Robert Edfeldt är tillförordnad badhuschef vid Region Gotland och har arbetat på regionstyrelseförvaltningens kultur- och fritidsavdelning i omkring ett år. Därför har inte någon tidigare information att arbeta utifrån och heller inte känner till historiken i ärendet.

– Jag tänker att det som de beskriver måste stämma utifrån deras bild av hur de tänker, säger han.

Varför finns inte ett tredje omklädningsrum på Solbergabadet i dag, 2024?

– Det kan jag inte svara på. Som det har varit nu så är Hemsebadet det badhus som har flexomklädningsrum att nyttja. Det är som sagt inte i Visby, utan i Hemse. När Solbergabadet byggdes på 1960-talet fanns inte de tankegångarna vi har i dag, säger han och fortsätter:

– När vi nu har projekterat för det nya Solbergabadet ser det helt annorlunda ut med fler sorters omklädningsrum. Sen ligger det två eller tre år fram i tiden. Så just nu är det en brist som vi har.

Hilda de Boer menar att hon vid upprepade tillfällen pratat med personal på badhuset och mejlat för att belysa situationen och problemen för funktionsnedsatta som ska nyttja badhuset, men utan resultat.

Robert Edfeldt välkomnar en dialog i närtid för att försöka hitta en lösning på kort sikt, innan det nya badhuset är på plats. 

– Jag hoppas vi kan hitta en lösning under tiden vi väntar på det nya badhuset. Sen finns fortfarande Hemsebadet, om än 45 minuters restid från Visby. 

Robert Edfeldt har inte tidigare arbetat med tidigare ärenden och hoppas därför att Region Gotland har rutiner att följa.

– Regionen har rutiner på plats för en sådan anmälan. Förmodligen kommer den att hamna hos förvaltningschefen och jurister hos Region Gotland.

Ska det behövas en anmälan till DO för att få till en förändring?

– Helst inte. Jag ser alltid att en dialog är det absolut bästa, vilket även personalen också är intresserade av att ha, för att kunna lösa det här på absolut bästa sätt.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!