Ännu en restaurang utreds för skyltning

Restaurangerna i Visbys skyltar och dess bygglov har blivit något av en följetong. Nästa krog att synas är Italienaren på Hästgatan, och texten "Bar Buco", som skrivits ovanför ingången till uteserveringen. Detta efter att en synpunkt om texten lämnats in till regionen.

Texten "Bar Buco" på Italienarens uteservering har anmälts till regionen.

Texten "Bar Buco" på Italienarens uteservering har anmälts till regionen.

Foto: Jonas Eriksson

Visby2024-07-09 17:30

Fult och skränigt och en försämring av stadsbilden eller snyggt och på sin plats? Restaurangernas skyltar och bygglov i Visby har blivit föremål för debatt och en het potatis bland både boende och besökare till innerstaden de senaste åren. Bland annat har ärenden startats mot Lulu poké och sushi bar på Stortorget, och Strandhäxan på Donners plats – då de skyltarna satts upp utan bygglov.

Näst på tur att få sin utsmyckning prövad är restaurangen Italienaren på Hästgatan. En synpunkt om olovligt uppfört byggnadsverk gällande texten "Bar Buco" har lämnats in till bygglovsenheten på regionen. Till skillnad från tidigare synpunkter är det en målad text och inte en skylt som anses förstöra, enligt anmälaren.

Tobias Månelind är handläggare vid enheten för byggprocess och tillsyn på Region Gotland. Han bekräftar man har fått in en synpunkt gällande texten, vilket nu har blivit ett ärende.

– Vi har öppnat ett ärende och skickat ett första brev till fastighetsägaren där vi informerar om det. Det gör vi alltid som ett första steg, säger Tobias Månelind.

Att synpunkten som kommit in berör en byggnadstext och inte en byggnation är ingenting som påverkar regionens bedömningar, menar han.

– Vi gör ingen skillnad på en målad skylt och en fysisk skylt när det gäller bygglovsplikt. Flagga, fasadvepa, målning på fasad och vanliga skyltar kräver lov i innerstaden oavsett storlek. Även om man ändrar en befintlig skylt eller byter text så ska det ansökas om lov.

undefined
Tobias Månelind är handläggare på Byggprocess och menar att även om ett ärende upprättas är det långt ifrån alltid det blir påföljder av det.

Så oavsett storlek och typ så gäller samma regler för all utsmyckning i Visby?

– Ja. Man undersöker vilka lov som finns på fastigheten gällande skyltar och fasader och går sedan vidare med kontakt och förklarar för fastighetsägaren.

Trots irritation och upprörda känslor hos många Visbybor är det långt ifrån alla ärenden efter synpunkter som resulterar i att verksamheten tvingas plocka ner skyltar eller texter. Bedömningen görs av handläggare i respektive ärende.

Finns det något solklart i bedömningen om en verksamhet tvingas plocka ned en skylt eller liknande?

– Vad som kan vara opassande är svårt att exemplifiera, det bedöms av en handläggare vid en lovprövning, eller i ett tillsynsärende, och beror bland annat på vilken byggnad en text målas på.

Helagotland har sökt ansvariga för restaurang Italienaren.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!