2018 återkom vägsaltet till ön, efter att vi i 30 år varit stolt saltfria. Trafikverket var kanske inte beredda på reaktionerna, då ämnet är brett använt i landet i övrigt – men vi gotlänningar var ju, som sagt, stolta över att vi hade klarat oss utan.
GT skrev flera artiklar om kritiken som följde; vi lät till och med en forskare svara på läsarnas frågor om de vita kornens påstådda faror, från rostskador till förstört grundvatten. "Det beror på", kan man kanske summera expertens svar – men helt riskfritt är det inte, detta ämne.
Trafikverket stod ändå på sig och i fjol presenterade man saltningen på just denna plats som en permanent lösning, det vill säga återkommande varje vinter – vid behov. "Hamnbacken i Visby är en kritisk vägsträcka och näringslivet behöver säkerhetsställa sina tunga transporter på Gotland", skrev myndigheten i en kommentar.
Tidigare samma år tillkom dock ytterligare ett stycke väg, men då var det Region Gotland som låg bakom tilltaget. Platsen i fråga var lasarettsbacken, som alltså tillhör det regionala nätet.
Även där ansågs problemen så pass allvarliga – och den passerande sjuktrafiken så pass viktig – att saltning var befogat, som "ett nödvändigt ont".
Detta har nu blivit ett återkommande inslag, det också. Region Gotland tar till den här halkbekämpningsmetoden, just i lasarettsbacken, även i år.
– Vi skulle egentligen vilja sanda, men då hade vi fått ha en person i den backen hela tiden. Så vi fortsätter salta där, när det är sånt väder att det behövs, säger teknikförvaltningens Andreas Olson.
Han förklarar att det framförallt handlar om dagar då snöfallen är återkommande. Om du i stället sandar och det sedan kommer mer nederbörd, då blir sanden i princip bortkastad. Som pärlor åt svin – eller kanske snarare åt ingen alls.
Detta medan saltet har förmågan att faktiskt smälta snön, vilket gör det mer effektivt. Det bör dock nämnas i sammanhanget att vägsalt inte fungerar överhuvudtaget vid alltför många minusgrader.
Kan vi då, i och med dessa nyheter, anse att de vita kornen håller på att göra comeback på ön? Eller rör det sig fortfarande om parenteser i det stora hela? Andreas Olson lutar åt det sistnämnda:
– Det är inget som kommer sprida sig, säger han.
Har det funnits någon diskussion om att salta på fler platser?
– Nej, det är inget vi tittar på.