Hoppfullt initiativ på Gotlands museum

Fem formgivare, i samarbete med gotländska företag, visar att svensk tillverkning har en framtid. "Det är superviktigt att bevara hantverkandet här", säger formgivaren Lotta Lampa.

Formgivaren Caroline Fleur Martini har samarbetet med Ullkontoret om industrivävning.

Formgivaren Caroline Fleur Martini har samarbetet med Ullkontoret om industrivävning.

Foto: Emma Johansson

Visby2024-07-04 17:30

De tre senaste månaderna har fem formgivare samarbetat med lika många gotländska tillverkare. Annica Doms har varit på plats på Gotlands museum sedan tidigt i morse för att lägga sista handen på utställningen. 

– Vi har startat en lokal hubb här på ön, som en reaktion för att visa att svensk tillverkning inte är död. Vi vill att det ska fungera som en katalysator för fler saker i framtiden, säger projektledaren. 

Caroline Fleur Martini håller upp två textiler i ull. Färgskalan går i vitt, grått och mörkgrått – för att få till den gotländska känslan, enligt konstnären. Materialet kommer ifrån Ullkontoret och projektet är i sin linda än så länge:

– Det finns maskiner för stickning, men inte för vävning. Jag har därför handvävt en prototyp som kan översättas till industrivävning senare i höst. Att det startas en industri som Ullkontoret här på ön känns väldigt hoppfullt för en vävare.

För formgivarna på OnMateria har även hållbarheten spelat en stor roll. Linda Runarsdottir har skapat en snurrade mobil av bland annat en pulka och kasserade dosor från Gotlandssnus. 

– Här hänger prima plastskräp! Det går att återvinna plast alldeles utmärkt, och jag hoppas att både företag och konsumenter får upp ögonen för materialet. Vi måste jobba både stort och smått för att tackla problemen med plast, säger hon.

undefined
Med hjälp av en gammal pulka och kasserade snusdosor har Linda Runarsdottir skapat en snurrande mobil.

Projektet sträcker sig längre än att koppla ihop lokala talanger med lokala företag. Genom samarbeten mellan formgivare och tillverkare, hamnar fokuset på att återuppliva hantverkstraditioner och utbyta nya idéer. Motpolen har varit den ofta ensidiga beställningsrelationen som återfinns inom traditionell tillverkning. För Lotta Lampa, som gjutit vinkylare i mässing för första gången, har projektet varit en given succé. Det finns redan skisser på fler i framtiden.

– Det är superviktigt att bevara hantverkandet här i Sverige. Genom sådana här projekt kan vi sprida ordet och kunskapen vidare, säger hon.

För projektledare Annica Doms har det varit särskilt roligt att kunna sätta en gotländsk touch på projektet:

– Vi har jobbat mycket med att lyfta gotländska material och samtidigt diskutera vad det är. Mötena har skapat unika produkter i alltifrån ull till plastskräp, som annars aldrig hade blivit till. Tillsammans driver de designutvecklingen framåt på Gotland.

undefined
Annica Doms är regional slöjd- och formutvecklare vid Gotlands Museum och projektledare för "Ö-gjort".
Spok Gotland

Utställningen ”Ö-gjort” är ett projekt drivet av Spok, som står för "Samtida produktion och konsumtion". Spok lanserades 2016 i Skåne och är en plattform för samarbeten mellan formutövare och kreativa företag. Den gotländska Spok-hubben startades våren 2022 med syftet att stärka det lokala näringslivet, professionella formutövare och tillverkande företag, att bevara och sprida kunskap om material och bearbetningstekniker samt att skapa förutsättningar för hållbar utveckling. Spok listar tillverkande företag för att göra dem tillgängliga för formutövare och andra kreativa företag.

I utställningen, som hade premiär den första juli, har Adrian Bursell samarbetat med Wisby Tenn, Caroline Fleur Martini med Ullkontoret, Lotta Lampa med Gotlands Gelbgjuteri, Eléa Nouraud/Linda Runarsdottir med Gotland Garbage, och Stina Henriksson med Guteform.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!